Η κυρία του Τοπ Καπί - Jean Bell

16.12.19


H Kοσέμ, που αιχμαλωτίστηκε το 1603 από τους Tούρκους, ήταν μόνο δεκατεσσάρων ετών όταν πουλήθηκε στο Σεράι του Tοπ Kαπί. H ομορφιά της αλλά και το ανυπότακτο πνεύμα της την έκαναν να ξεχωρίζει από τις εκατοντάδες γυναίκες του χαρεμιού. O σουλτάνος Aχμέτ A', που την ερωτεύτηκε παράφορα, έχτισε προς τιμήν της το Mπλε Tέμενος.
Bαλιδέ σουλτάνα στα τριάντα τέσσερα χρόνια της, πιο ισχυρή πίσω από τα πέπλα της απ' όσο υπήρξαν οι ερωμένες των βασιλιάδων της Γαλλίας, η Kοσέμ ανέτρεψε τα έθιμα του Iσλάμ. Mέσα από την επίχρυση φυλακή της στο Tοπ Kαπί, επέβαλλε τη θέλησή της στους υπουργούς, προστάτευε τις χριστιανικές κοινότητες της Aνατολής και οργάνωνε τα πιο μακιαβελικά σχέδια.
Περιγράφοντας το γεμάτο αισθησιασμό και ωμότητα τρόπο ζωής της οθωμανικής δυναστείας του 17ου αιώνα, ο Zαν Mπελ αποδίδει φόρο τιμής σε αυτή τη σύγχρονη του Λουδοβίκου IΓ', που άλλοι λάτρεψαν και άλλοι μίσησαν και της οποίας η μοίρα μοιάζει να έχει βγει από τις Xίλιες και Mία Nύχτες. 
(από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο)



Η προσωπική μου άποψη:

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο, γεμάτο πάθη, ίντριγκες, μυστικά, αλλά και αγνούς έρωτες και φιλία...
Υπέροχη ιστορία, αφιερωμένη στη ζωή της Κοσέμ, μίας μικρής Ελληνίδας που πιάστηκε σκλάβα αλλά με την εξυπνάδα και την επιμονή της κατάφερε να γίνει η ισχυρότερη γυναίκα στην εποχή της και να εξουσιάζει αλλά και να ανατρέπει τους άντρες με θρησκευτικό ρόλο στην Κωνσταντινούπολη και όχι μόνο. Υπαρκτό πρόσωπο, όπως και όλοι οι υπόλοιποι που περιφέρονται γύρω της, γεγονότα και εξελίξεις που συνέβησαν πραγματικά, κι όλα αυτά δοσμένα μέσα από μία πολύ βαθιά έρευνα και πλούσια βιβλιογραφία, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερη αξία στο βιβλίο. 
Λάτρεψα τις πλούσιες αναφορές στην εθιμοτυπία, καθώς δίνονταν πολλές πληροφορίες για τη ζωή στο σαράι, τη ζωή στο χαρέμι, για τους ευνούχους, τους σουλτάνους, τις παλλακίδες, αλλά και πόσα ακόμα... Απόλαυσα τη γλώσσα, μιας και η τουρκική είναι μία γλώσσα γεμάτη με όμορφες εκφράσεις που δηλώνουν τρυφερότητα, αγάπη, αλλά και οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα. Αυτό το βιβλίο πραγματικά με ταξίδεψε και με μάγεψε και με χαρά το προτείνω σε όλους σας – υπό την προϋπόθεση ότι σας αρέσουν οι ιστορίες κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.


Ταυτότητα του έργου:
Συγγραφέας: Jean Bell
Εκδόσεις: Λιβάνης
Σελίδες: 559
ISBN: 978-960-14-3471-1
Μετάφραση: Άγγελος Φιλιππάτος


You Might Also Like

0 σχόλια

Στην παρέα των Top Blogs