Βυζαντινός Σουλτάνος

10.3.21

 

Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος σκοτώθηκε πολεμώντας τους οθωμανούς εισβολείς στην Κωνσταντινούπολη το πτώμα του όμως δεν βρέθηκε ποτέ. Ο θρύλος λέει ότι ο Παλαιολόγος δραπέτευσε με ένα γενοβέζικο καράβι, γλιτώνοντας από βέβαιο θάνατο στα χέρια των Τούρκων, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του αθάνατου αυτοκράτορα.

Πέντε αιώνες μετά την εξαφάνισή του, τρεις μυστηριώδεις άντρες έρχονται σε επαφή με έναν νεαρό καθηγητή από τον Γαλατά. Μέλη μιας μυστικής σέκτας, έχουν διαφυλάξει τη διαθήκη του αθάνατου Αυτοκράτορα επί γενεές. Αποκαλύπτουν στον καθηγητή ότι κατάγεται από το γένος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και είναι ο επόμενος αυτοκράτορας στη σειρά διαδοχής, υπό τον όρο να εκτελέσει τις τελευταίες επιθυμίες του προγόνου του.

Η ιστορία που ακολουθεί είναι το ταξίδι του καθηγητή στην καρδιά ενός μυστηρίου επικών ιστορικών διαστάσεων.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


vyzantinos-soultanos

 

               Ο «Βυζαντινός Σουλτάνος» γεννιέται από την καταπληκτική ιδέα του συγγραφέα να συνεχιστεί η διαδοχή των Παλαιολόγων. Τα μέλη μιας μυστικής οργάνωσης ξεκινούν το έργο τους μετά την Άλωση της Πόλης να επιλέγουν και να επιβλέπουν υποψήφιους αυτοκράτορες, έως ότου βεβαιωθούν ότι ο υποψήφιος είναι άξιος του τίτλου. Με τον τρόπο αυτό, ο καθηγητής – ήρωας της ιστορίας μας – πρέπει να επισκεφθεί διάφορες πόλεις με βυζαντινό ενδιαφέρον για να λύσει γρίφους, ενώ παράλληλα αρχίζει να εκτυλίσσεται μία τρυφερή ιστορία αγάπης.

               Για εμένα, που το Βυζάντιο είναι μία από τις αγαπημένες μου ιστορικές εποχές και με γοητεύει, το βιβλίο είχε τρομερό ενδιαφέρον. Ο Τούρκος συγγραφέας παρέθετε πολλές ιστορικές πληροφορίες, αλλά είχε και πλήθος φιλολογικών αναφορών στην τουρκική λογοτεχνία. Το έργο δείχνει ξεκάθαρα σεβασμό στο Βυζάντιο, αλλά ταυτόχρονα και συμπάθεια προς τους Έλληνες. Βρήκα φοβερά ευφυή την ιδέα του να παντρέψει τη βυζαντινή ιστορία με το σήμερα, τις πόλεις τότε με τώρα. Θα μπορούσα να πω πως μου άρεσε πάρα πολύ, αλλά το μόνο του μειονέκτημα είναι πως περίπου στη μέση χάνεται ο ρυθμός και κυλάει αργάάάαα χάνοντας την ένταση.

 

Ταυτότητα του έργου:

Συγγραφέας: Σελτσούκ Αλτούν (Selçuk Altun)

Ξενόγλωσσος τίτλος: Bizans Sultanı, The Sultan of Byzantium

Εκδόσεις: Polaris

Αριθμός σελίδων: 384

Χρονολογία πρώτης έκδοσης: 2011






 Anastasia
🌺
 
 

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα μου φαίνεται. Εκτυλίσσεται σε ποια εποχή;, γιατί μάλλον δεν κατάλαβα καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθηγητής που είναι και ο ήρωας ζει στη σύγχρονη εποχή, δηλαδή εδώ γύρω στο 2010.

      Διαγραφή
  2. Πραγματικά πολύ καλή ιδέα του συγγραφέα γιατί εμένα ήδη μου έκανε μεγάλη εντύπωση και θα ήθελα να το διαβάσω. Ελπίζω να το ευχαριστήθηκες.
    Χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ευχαριστήθηκα και με το παραπάνω!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs