Συνταγή για gözleme

6.2.20


Δοκίμασα πρώτη φορά gözleme σε παραδοσιακό τουρκικό μαγαζί πριν ενάμιση χρόνο σχεδόν και... έπαθα την πλάκα μου! Τέτοια νοστιμιά και γεύση δεν είχα ξαναγνωρίσει. Με συγκινεί ιδιαίτερα η ανατολική κουζίνα και έτσι η gözleme έγινε αμέσως ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά για εμένα. Πρόκειται για μία παραδοσιακή τουρκική πίτα με πολύ λεπτό φύλλο, που στη γέμιση βάζουν συνήθως τυρί (κασέρι ή φέτα), ή αυγό, ή κιμά, ή πατάτα λιωμένη, ή σπανάκι, αλλά υπάρχουν κι άλλοι συνδυασμοί φυσικά, ανάλογα με τα γούστα καθενός.
Συνταγή για γκιουζλεμέ (ή γκιοζλεμέ) λοιπόν!


Gözleme 

3 κούπες αλεύρι γοχ
1 κτγ ξηρή μαγιά
1 κτγ ζάχαρη
2 κτσ ελαιόλαδο
1 ½ κούπα χλιαρό νερό
60 γρ λιωμένο βούτυρο

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη μαγιά και τη ζάχαρη και διαλύουμε με τη ½ κούπα χλιαρού νερού.
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το λάδι και λίγο αλάτι.
Όταν η μαγιά αρχίσει να κάνει φουσκάλες, ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ στη λεκάνη.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό σιγά – σιγά. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή και ελαστική ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μέρη και σκεπάζουμε με μία πετσέτα για περίπου μισή ώρα.
Έπειτα βάζουμε το κάθε μέρος της ζύμης σε αλευρωμένο τραπέζι και ανοίγουμε ένα πολύ λεπτό φύλλο.
Βάζουμε τη γέμιση και κλείνουμε τη ζύμη σε φάκελο (πάνω – κάτω – δεξιά – αριστερά), έτσι ώστε η γέμιση να είναι κλεισμένη μέσα στο φύλλο.
Ζεσταίνουμε στο μάτι, σε μέτρια φωτιά (στο 6), ένα αντικολλητικό τηγάνι και αρχίζουμε να ψήνουμε τις πίτες μας.
Σε 3 λεπτά η ζύμη αρχίζει να χρυσίζει, τότε βουτυρώνουμε την άψητη πλευρά και γυρνάμε την πίτα από την άλλη πλευρά.
Ψήνουμε για άλλα 2–3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βουτυρώνουμε και την άλλη πλευρά.
Κόβουμε την gözleme στα 4 και σερβίρουμε.

Στη δική μου γέμιση:
Μερικές gözleme με φέτα και μερικές με φυτικό τυρί και μανιτάρια.

Οι Τούρκοι την απολαμβάνουν στο πρωινό τους μαζί με το κλασικό τουρκικό τσάι, όμως μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με κάποια σως γιαουρτιού ή σως ντομάτας. Είναι ασυναγώνιστη!

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Γκιουζλεμέδες, όπως τις έλεγε και τις έφτιαχνε και η γιαγιάκα μου... Τι μου θύμισες τώρα... 💟

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρα θα ξέρεις πόσο υπέροχη πίτα είναι..! 😉

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος9.6.20

    Έτσι τα έφτιαχνε η γιαγιά μου που ήταν Πολίτισσα. Υπέροχα πιτάκια, τα λατρεύω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs