🍓 Φράουλες 2 σε 1 (λικέρ και γλυκό του κουταλιού φράουλα)

2.6.20



Είμαστε ήδη στην άνοιξη, σχεδόν στο καλοκαίρι, όσο κι αν ο καιρός τις τελευταίες ημέρες ήθελε να μας πείσει για το αντίθετο. Κρύο, βροχή (πολλή βροχή!), ακόμα και... χιόνι σε κάποιες ορεινές περιοχές! Παρ' όλα αυτά, οι φράουλες ευδοκίμησαν και ο φίλος μου μου έφερε ένα ολόκληρο καφάσι φράουλες, φρεσκότατες και πάρα μα πάρα πολύ νόστιμες. Στη σημερινή ανάρτηση λοιπόν, θα σου δείξω πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις φράουλες στην κουζίνα και μάλιστα όχι σε μία παρασκευή, αλλά σε δύο...και το μαγικό;; Χρησιμοποιώντας τις ίδιες ακριβώς φράουλες!
Πρόκειται για λικέρ φράουλα και σε γλυκό του κουταλιού φράουλα!
Πάμε να δούμε πρώτα τη συνταγή για το λικέρ.


Λικέρ φράουλα

🍓 1,5 κιλό φράουλες
🍓 750 ml ρακί ή κονιάκ ή βότκα
🍓 2 ποτήρια ζάχαρη

Πλένουμε καλά τις φράουλες, βγάζουμε το κοτσανάκι τους και τις κόβουμε στα δύο.
Μέσα σε ένα βάζο ή κανάτα, ρίχνουμε το ρακί ή το κονιάκ ή τη βότκα και τις κομμένες φράουλες.  Αφήνουμε 2 ημέρες εκτός ψυγείου. Στο διάστημα αυτό θα παρατηρήσουμε ότι οι φράουλες χάνουν το χρώμα τους και ξεθωριάζουν. Όλο το λαμπερό τους χρώμα καθώς και το άρωμά τους έχει μεταφερθεί στο ποτό.
Μετά τις 2 ημέρες αφαιρούμε τις φράουλες από το ποτό και τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι το ποτό μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε λίγο και το αφήνουμε μέχρι να λιώσει και η ζάχαρη.
Το λικέρ μας είναι έτοιμο, ευωδιαστό και έχει ένα ολοκόκκινο πανέμορφο χρώμα.


Οι φράουλες που μας έμειναν ξεθωριασμένες και με μία όχι ιδιαίτερα όμορφη εμφάνιση είναι αυτές που θα χρησιμοποιηθούν για το γλυκό του κουταλιού φράουλα. 


Γλυκό του κουταλιού φράουλα

🍓 Οι φράουλες που βγάλαμε από το ποτό
🍓 3 ποτήρια ζάχαρη
🍓 1/2 φλυτζανάκι του καφέ νερό χυμό από 1 λεμόνι

Βάζουμε τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη και το νερό μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή σχετικά φωτιά (στο 6 αν η βαθμίδα της κουζίνας σας φτάνει ως το 9) και αφήνουμε να βράσει για 25 περίπου λεπτά. Προσοχή μένουμε κοντά στο γλυκό και ανακατεύουμε κάθε τόσο. Στο διάστημα που βράζει το γλυκό θα παρατηρήσετε ότι οι φράουλες επανακτούν ένα ωραίο βαθύ κόκκινο χρώμα, το ίδιο που παίρνει και το σιρόπι.
Στα 25 λεπτά σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε μέσα το λεμόνι. Ανακατεύουμε να πάει το λεμόνι παντού και αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη πάνω στο μάτι μέχρι να πέσει τελείως ο βρασμός και  να κρυώσει το γλυκό.



Ελπίζω να το ευχαριστηθείς όσο το απολαμβάνω κι εγώ!



You Might Also Like

2 σχόλια

Στην παρέα των Top Blogs