Το νησί των άπειρων ερώτων - Daína Chaviano

7.1.17



    Η μοναχική Σεσίλια γνωρίζει στο Μαϊάμι μια μυστηριώδη ηλικιωμένη που της αφηγείται τρεις διαφορετικές ιστορίες άλλων τόπων και άλλων εποχών. Η αυτοκτονία μιας γυναίκας στην Κίνα, που προκαλεί μια αλυσίδα γεγονότων στη ζωή της οικογένειάς της· μια παράξενη κατάρα που ακολουθεί κάποιες γυναίκες σε ένα χωριό της Ισπανίας· μια νεαρή Αφρικανή που αρπάζεται από τον τόπο της, για να μεταφερθεί σε κόσμο άγνωστο. Οι περιπέτειες των προσώπων αυτών, με το πέρασμα του χρόνου, καταλήγουν στο μαγικό ωκεανό της Κούβας των άπειρων ερώτων.


Προσωπική μου άποψη:

Όταν το έπιασα για πρώτη φορά, το εξώφυλλό του δε με "έπεισε". Κι αυτό το λέω γιατί με τα βιβλία που διαβάζω έχω σχέση αρχικά οπτική.
Ήταν η πρώτη φορά που διάβαζα βιβλίο στο οποίο οι ιστορίες εκτυλίσσονται παράλληλα, κι έτσι στην αρχή δυσκολεύτηκα κάπως. Όμως σύντομα μπήκα βαθιά μέσα στο βιβλίο και οποιαδήποτε αρνητική προδιάθεση είχα, εξανεμίστηκε.
Όπως αναφέρει το οπισθόφυλλο, η κεντρική ηρωίδα είναι η Σεσίλια που ζει στο Μαϊάμι. Η ηλικιωμένη γυναίκα που συνομιλεί, της διηγείται ιστορίες από άλλες εποχές, άλλους τόπους και πρόσωπα, τα οποία φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
Ο τρόπος γραφής είναι ζωντανός, φυσικός, προσιτός, αλλά και γλαφυρός, γεμάτος εικόνες, μυρωδιές, ήχους. Χρησιμοποιούνται πολύ ωραίες λέξεις και εκφράσεις, πράγμα που για εμένα παίζει τεράστιο ρόλο σε ένα βιβλίο. Με λίγα λόγια, ήταν άψογα καλογραμμένο και μέσα στα λογοτεχνικά μου γούστα. Να σημειώσω εδώ πως πιθανόν να βοήθησε και να το ανέδειξε η άριστη μετάφραση από τη Χρύσα Μπανιά, που δεν άφησε να χαθεί το συναίσθημα στη μεταφορά από τη μία γλώσσα στην άλλη.
Η συγγραφέας, Daína Chaviano, είχε φροντίσει να πλουτίσει το έργο της με αναφορές, περιγραφές, ιστορικά γεγονότα και εθιμοτυπίες διάφορων περιοχών, κάτι που πάντα με ενθουσιάζει σε ένα ανάγνωσμα -πόσω μάλλον όταν αναφέρει στις ευχαριστίες ότι σχεδόν όλα ήταν όντως αληθή. Έτσι, για εμένα που δεν είχα πολλές γνώσεις για την Κούβα, είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ταξίδεψα, ονειρεύτηκα, αγάπησα άλλους λαούς, είδα την καθημερινότητα μέσα από τα μάτια τους και αφέθηκα στο χωρόχρονο. Κάτι που επίσης μου έκανε θετική εντύπωση, ήταν ότι στην αρχή κάθε μέρους είχε μικρές αναφορές σε εκφράσεις των Κουβανών και στην ερμηνεία τους.
Η πλοκή είχε απίστευτο ενδιαφέρον και θα μπορούσα να πω πως κυλάει γοργά, χωρίς να πλατιάζει ούτε στιγμή. Οι περιγραφές ήταν μαγευτικές, οι χαρακτήρες άρτιοι και με γερές προσωπικότητες, που πάλευαν για να ζήσουν το όνειρό τους. Με κράτησε σε εγρήγορση και σε αγωνία και ανυπομονούσα να μάθω τη συνέχεια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορώ να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου: την πρώτη φορά το τέλειωσα σε 4 μέρες, ενώ το πλήθος των σελίδων υψώνεται στις 437, και ενώ πολλάκις γύρισα και διάβασα τα ίδια σημεία πολλαπλές φορές γιατί δεν τα χόρταινα!
Όταν άρχισα να ανακαλύπτω τη σύνδεση μεταξύ των προσώπων και των γεγονότων, έμεινα έκπληκτη από το εξαιρετικά ευφυές στήσιμο που είχε δώσει στην ιστορία η συγγραφέας. Ακόμα, θα τολμήσω να πω ότι το τέλος ήταν άκρως απρόβλεπτο και μου άφησε ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη, μαζί με μια γλυκιά αίσθηση για τη συνολική εικόνα του έργου.
Ήταν από τα βιβλία που ήθελα να τελειώσω για να μάθω τι θα γίνει, κι από την άλλη ευχόμουν να μην τέλειωνε ποτέ γιατί το απολάμβανα περισσότερο από κάθε τι άλλο. Κι αυτό, το κατατάσσει -χωρίς υπερβολές- στο ένα εκ των δύο πιο αγαπημένων μου βιβλίων.
Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να γευτούν λίγη "μαγεία" μακριά από το στυγνό ρεαλισμό!


Ταυτότητα του έργου:
Συγγραφέας: Daína Chaviano
Εκδόσεις: Λιβάνης
Αριθμός σελίδων: 437
ISBN: 978-960-14-1812-4
Μετάφραση: Χρύσα Μπανιά


You Might Also Like

10 σχόλια

  1. Μου το είχες συστήσει εσύ αυτό το βιβλίο, κι όταν το βρήκα και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή (μόνο με 5 ευρώ), το αγόρασα αμέσως! Κάπου σκάλωσα όμως στις πρώτες του σελίδες, και το έχω αφήσει εδώ δίπλα μου αδιάβαστο εντέλει.. Λάθος μου;... Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ είχα δυσκολευτεί αρκετά στην αρχή μέχρι να προσαρμοστώ... Όμως μόλις αντιλήφθηκα πώς κινείται η ιστορία, δεν μπορούσα να ξεκολλήσω!
      Όποτε βρεις τη διάθεση πάλι, ξεκίνα το με υπομονή!
      Φιλάκια πολλά Πέτρα μου! Καλό σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  2. Όλες οι αναμνήσεις καταλήγουν να φαντάζουν σαν όνειρο στο μυαλό μας. Αλλά το παρελθόν καθορίζει πάντα και το μέλλον μας.
    Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε αυτό το βιβλίο, το είχα βρει κι εγώ εξαιρετικά ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) Φυσικά θα το εκτιμούσα ένα τέτοιο ανάγνωσμα!

      Διαγραφή
  3. Το είχα διαβάσει κι εγώ πριν κάποια χρόνια. Μου άρεσε πάρα πολύ, ειδικά οι αναφορές στην Κούβα, στους ανθρώπους, στις εκφράσεις... Με εξέπληξε η κατάληξη. Ακόμα θυμάμαι ότι είχα ανατριχιάσει. Επομένως σε όσα γράφεις... συνυπογράφω!
    Καλό σαββατοκύριακο! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα με βάλετε σε πειρασμό να... το ξαναδιαβάσω! :)
      Καλό σαββατοκύριακο! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
    2. Εμένα πάντως με έβαλες σε πειρασμό σίγουρα, και θα το ξανα-ξεκινήσω!

      Διαγραφή
    3. Καλά λέω εγώ ότι μία φορά δεν είναι αρκετή γι' αυτό το βιβλίο, χαχα! ;-)

      Διαγραφή
  4. Αναστασάκι μου, το είχα βρει κι εγώ σε προσφορά όπως η κυρία Πέτρα πιο πάνω και... άρπαξα την ευκαιρία!
    Δεν το έχω ξεκινήσει ακόμα. Ο μεγάλος όγκος σελίδων με αποθαρρύνει. Μάλλον θα πρέπει να το ξεπεράσω αυτό!
    Φιλάκια πολλά γλυκιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααα, πολύ κακώς! Θα δεις, θα γυρίζουν οι σελίδες αβίαστα και πάρα πολύ ευχάριστα!
      Πολλά φιλιάάάαα!

      Διαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs