Καλημέρα και Αντίο - Αγγελική Σχοινά

28.1.17


«Καλημέρα και Αντίο», είναι το σημείωμα που βρίσκει ένα πρωί ο Φίλιππος, το ίδιο σημείωμα που άφηνε κι εκείνος στις γνωριμίες της μιας βραδιάς. Η Ζωή έχει φύγει απ' όσα την πλήγωναν, από ένα one night stand που κατά λάθος κράτησε πέντε χρόνια. Ζούσαν μαζί χωρίς δεσμεύσεις, ο καθένας κλεισμένος στο μικρόκοσμο της καθημερινότητάς του. Πλέον η Ζωή προσπαθεί να κάνει νέο ξεκίνημα στο Παρίσι, βλέποντας τα γεγονότα αποστασιοποιημένη, μέσα από το φακό της φωτογραφικής της μηχανής. Ο Φίλιππος ψάχνει την τέλεια διαφήμιση και αναλώνεται σε εφήμερες σχέσεις. Αναμνήσεις και συναισθήματα εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο μέσα τους. Στην αναζήτηση της ευτυχίας τι ρόλο παίζουν ο φόβος, η αγάπη, ο έρωτας, η φιλία, η οικογένεια; Πώς να χειριστείς τα συναισθήματά σου όταν ξεπερνούν τα όρια που έχεις θέσει;


Η προσωπική μου άποψη: 
Καλημέρα και αντίο, λοιπόν... Ένα απλό, μα ξεκάθαρο μήνυμα και συγχρόνως ένα βιβλίο που με δίχασε πολύ ως προς πολλές απόψεις.
Δε θα το κρύψω. Το βιβλίο αυτό με εκνεύρισε. Όντας νεανικό, χρησιμοποιούσε ανάλογες εκφράσεις, κάτι που δε μου άρεσε καθόλου, μα καθόλου. Με αυτό εννοώ πως απλώς δεν ήταν στα λογοτεχνικά και φιλολογικά μου γούστα, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα το χαρακτήριζα κακογραμμένο. Δεύτερο προσωπικό μείον, η ιστορία προσπαθούσε απεγνωσμένα να γίνει ρεαλιστική, αλλά δεν έγινε ποτέ μέσα στις σελίδες της. Ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό που μου απέμεινε στο μυαλό, όταν η Λιζ είπε στη Ζωή να μην πετάξει το χαρτί μέσα στη λεκάνη γιατί θα βουλώσει, ενώ βρίσκονταν... στο Παρίσι! Εδώ να εξηγήσω πως η Γαλλία (όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες) έχει τέτοιο αποχετευτικό σύστημα ώστε οι άνθρωποι πετούν τα χαρτιά μέσα στη λεκάνη, ενώ το καλαθάκι είναι γι' αυτούς κάτι εντελώς άγνωστο. Πέρα από αυτή τη λεπτομέρεια που μου εντυπώθηκε έντονα όμως, συνεχίζω να θεωρώ ότι η πλοκή δεν είχε κάποια ρεαλιστική ισχύ.
Ωστόσο, είπα ήδη πως το βιβλίο αυτό με δίχασε. Κι αυτό γιατί, από τη μία με εκνεύριζε τρομερά, αλλά από την άλλη με προβλημάτιζε. Τα μηνύματα που περνούσαν σε κάθε σελίδα ήταν τόσο δυνατά, σαν να έτρωγες χαστούκι για να ξυπνήσεις. Πραγματικά με εντυπωσίασε η συγγραφέας έχοντας πιάσει τον παλμό των νέων ανθρώπων, των νέων σχέσεων, των εφήμερων, των χωρίς-δεσμεύσεις, των μόνο-σεξ-για-να-μη-δεθούμε-συναισθηματικά.
Γιατί τελικά οι νέοι αρνούνται να μπουν σε μία συναισθηματική σχέση; Είναι ελευθερία; Φόβος; Ή μήπως είναι απλά ο χαρακτήρας καθενός; Και τελικά, όλο αυτό πώς ανατρέπεται;... Ανατρέπεται;;...
Ένα βιβλίο που δε μου άρεσε για κάποιους λόγους, αλλά μου άρεσε για άλλους. Και επειδή προτιμώ να εστιάζω στα μηνύματα και στα συναισθήματα που περνάει κάθε βιβλίο, σίγουρα το συστήνω σε όλους όσοι προβληματίζονται για τις σημερινές εξελιγμένες σχέσεις.

*Το «Καλημέρα και Αντίο» κυκλοφορεί ελεύθερα και δωρεάν στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή.

Ταυτότητα του έργου:
Συγγραφέας: Αγγελική Σχοινά
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 978-960-99666-1-0
Σελίδες: 208



You Might Also Like

8 σχόλια

  1. Χμ, ο τίτλος μου αρέσει τρομερά. Η ιστορία και η κριτική σου η ίδια (που σου άρεσε 50-50) με κάνει όχι να θέλω να το διαβάσω αλλά να πρέπει να το διαβάσω για αυτά τα μηνύματα που μοιάζουν σαν χαστούκια.
    Το σημειώνω λοιπόν και αυτό στην λίστα μου!
    Τα φιλιά μου Αναστασία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου, εάν παραβλέψω ότι δεν είχε το λογοτεχνικό ύφος που μου αρέσει, αυτό το βιβλίο θα έπαιρνε άριστα, αλλά και πάλι είναι εντελώς υποκειμενικό και θέμα γούστου. Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει το όλο σκεπτικό της ιστορίας! Να το αναζητήσεις!
      Πολλά φιλάκια! Καλό σαββατοκύριακοοο! :)))

      Διαγραφή
  2. Μεγάλα ζητήματα ανοίγει αυτό το βιβλίο... Θα το διαβάσω σίγουρα! Στείλε μου αν θες με ένα μηνυματάκι πού θα το βρω!
    Φιλάκια πολλά, καλό σαββατοκύριακο Αναστασάκι! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινεεεε!
      Πολλά φιλιά, Μαρθούλα μου! :)))

      Διαγραφή
  3. Χωρίς να έχω διαβάσει το βιβλίο, πιστεύω πως μεγάλο ρόλο παίζει και η οικογένεια σε αυτό, εκτός από τα κοινωνικά πρότυπα.
    Καταλαβαίνω την...αντίδρασή σου όσον αφορά τη διαχείριση του λόγου. Κι εγώ έχω "αγαπημένα" είδη λόγου και πολύ δύσκολα θα αλλάξω γνώμη, όσο κι αν μου αρέσει το περιεχόμενο.
    Καλό σαββατοκύριακο γλυκό μου κορίτσι! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θα διαφωνήσω καθόλου, κυρία Ελένη. Μάλιστα στο βιβλίο γίνονται κάποιες τέτοιες αναφορές.
      Καλό σαββατοκύριακο! :)))

      Διαγραφή
  4. Μου αρέσει το θέμα του και πιστεύω πως ένας νέος άνθρωπος θα έπρεπε να το διαβάσει. Θα το αναζητήσω άμεσα.
    Ευχαριστούμε για την πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια να το αναζητήσεις!
      Να είσαι καλά Μάνοοο! :)))

      Διαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs