Τσάτνεϊ ροδάκινο – γλυκόξινη νοστιμιά με άρωμα καλοκαιριού 🍑✨

3.9.25

Συνταγή για chutney ροδάκινο

Το τσάτνεϊ είναι ένα αρωματικό συνοδευτικό που μας έρχεται από την ινδική κουζίνα και συνδυάζει το γλυκό με το ξινό και το πικάντικο. Ταιριάζει υπέροχα με τυριά, αλλαντικά, ψητά κρέατα αλλά και ως ιδιαίτερη επάλειψη σε ψωμάκια και σάντουιτς.

Το καλοκαίρι, που τα ροδάκινα είναι στα καλύτερά τους, είναι η τέλεια στιγμή να φτιάξεις αυτό το χρυσαφένιο τσάτνεϊ και να φυλακίσεις σε βάζα την πιο γλυκιά γεύση της εποχής.


Τσάτνεϊ ροδάκινο

Υλικά:

🍑 4–5 ώριμα ροδάκινα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
🍑 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
🍑 1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
🍑 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
🍑 100 γρ. καστανή ζάχαρη ή μέλι
🍑 120 ml ξύδι μηλίτη
🍑 ½ κ.γ. αλάτι
🍑 Μπαχαρικά: λίγη κανέλα, γαρύφαλλο, τσίλι ή πιπέρι, κύμινο, κουρκουμά



Εκτέλεση:

1. Σε κατσαρολάκι σοτάρεις το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να γυαλίσει.
2. Προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις καλά.
3. Σιγοβράζεις για 30–40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να θυμίζει πηχτή μαρμελάδα.
4. Μόλις είναι έτοιμο, το μεταφέρεις σε αποστειρωμένα βαζάκια. Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετούς μήνες.



Tips:

👉 Αν το θες πιο πικάντικο, πρόσθεσε έξτρα τσίλι ή κόκκινο πιπέρι.
👉 Αν προτιμάς πιο γλυκό αποτέλεσμα, βάλε παραπάνω μέλι ή ζάχαρη.
👉 Αν θέλεις πιο εξωτική νότα, πρόσθεσε λίγο κάρδαμο ή σπόρους μουστάρδας.
👉 Για πιο βελούδινη υφή, πολτοποίησε μέρος του με ραβδομπλέντερ.



Πώς να το σερβίρεις:

  • Με πικάντικα ή ώριμα τυριά (π.χ. γραβιέρα, μπλε τυρί).
  • Δίπλα σε ψητό κοτόπουλο ή χοιρινό ως συνοδευτική σάλτσα.
  • Σε σάντουιτς με γαλοπούλα ή με ένα απλό τοστ για να απογειώσεις τη γεύση.
  • Ως ντιπ μαζί με κρακέρς ή πιτούλες στο τραπέζι.

---

✨ Το τσάτνεϊ ροδάκινο είναι ένα μικρό γαστρονομικό "μυστικό" που θα κάνει κάθε γεύμα πιο ιδιαίτερο. Κλείσε μέσα του το καλοκαίρι και απόλαυσέ το όλο τον χρόνο!




You Might Also Like

0 comments

Στην παρέα των Top Blogs