Šaltibarščiai – Η Δροσερή Ροζ Σούπα της Λιθουανίας 🌸

27.8.25

 

Κρύα πατζαρόσουπα - Η παραδοσιακή λιθουανική συνταγή

Ένα πράγμα το οποίο λατρεύω είναι να δοκιμάζω νέες γεύσεις από ξένες κουζίνες. Στο πρόσφατο ταξίδι μας στις Βαλτικές χώρες, λοιπόν, εντυπωσιάστηκα που γνώρισα πως ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Λιθουανίας είναι η κρύα πατζαρόσουπα - μια γεύση που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη∙ ένα πιάτο που δεν είναι απλώς φαγητό, αλλά εμπειρία. Η šaltibarščiai (προφέρεται "σάλτιμπαρστσαϊ"), η λιθουανική ροζ σούπα, φτιάχνεται από παντζάρι και κέφιρ. Δροσερή, αρωματική, ελαφριά και γεμάτη χρώμα, έρχεται να μας ταξιδέψει στη Βαλτική, χαρίζοντάς μας ένα καλοκαιρινό αεράκι στο τραπέζι μας. 🌿✨

Έχοντας καταγράψει τα υλικά όσο ήμουν εκεί, αλλά και ψάχνοντας αρκετά όταν επέστρεψα, πειραματίστηκα, τη μαγείρεψα και σας παραδίδω πιστά τη συνταγή.


Προέλευση & Ιστορία

Η šaltibarščiai είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα της Λιθουανίας. Το όνομά της σημαίνει «κρύος μπορστς»∙ ωστόσο, σε αντίθεση με τις βαριές εκδοχές της Ανατολικής Ευρώπης, η λιθουανική παραλλαγή είναι ανάλαφρη, δροσιστική και γεμάτη φρεσκάδα. Με βάση το κέφιρ (ή ξινόγαλα), συνδυάζει την ξινούτσικη δροσιά των γαλακτοκομικών με τη γλύκα του παντζαριού και το άρωμα των φρέσκων βοτάνων. Στη Λιθουανία, δύσκολα θα βρεις καλοκαιρινό τραπέζι χωρίς αυτήν την iconic σούπα!


Υλικά για 2 μερίδες

  • 2 μικρά παντζάρια (ή 1 μεγάλο) βρασμένα – περίπου 150–200 γρ. καθαρισμένα

  • 400 ml κέφιρ (ή ξινόγαλα)

  • ½ αγγούρι φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή 1 μικρό τουρσί)

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

  • 1–2 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 1–2 βραστά αυγά για το σερβίρισμα

  • 2–3 μικρές πατάτες βραστές (σαν συνοδευτικό)


Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν (30–40 λεπτά), τα καθαρίζουμε και τα τρίβουμε ή τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε: κέφιρ, παντζάρια, αγγούρι, κρεμμυδάκια, άνηθο, ραπανάκι, αλάτι και πιπέρι.

  3. Αφήνουμε τη σούπα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ώστε να δροσίσει καλά.

  4. Σερβίρουμε σε μπολ με μισό ή ένα βραστό αυγό σε κάθε μερίδα.

  5. Συνοδεύουμε με ζεστές βραστές πατάτες στο πλάι – το κρύο και το ζεστό παίζουν έναν γαστρονομικό χορό που απογειώνει την εμπειρία!


Μυστικό(!) :

Η γεύση της απογειώνεται αν μείνει στο ψυγείο όλη τη νύχτα – την επόμενη μέρα είναι ακόμα καλύτερη!


Ίσως σας φαίνεται περίεργο, αλλά πιστέψτε με, θα εκπλαγείτε ευχάριστα με το πόσο φανταστική είναι η γεύση της!




You Might Also Like

0 comments

Στην παρέα των Top Blogs