Το νόημα των Χριστουγέννων

25.12.17



Χριστούγεννα σήμερα και είμαι σίγουρη πως απολαμβάνεις την παρέα της οικογένειάς σου και των φίλων σου, ετοιμάζεσαι να βγεις για να διασκεδάσεις ή ίσως γύρισες από διασκέδαση… ανυπομονείς για το μεσημεριανό γιορτινό τραπέζι με τις λογιών-λογιών νοστιμιές και λιχουδιές και ήδη σκέφτεσαι πώς θα περάσεις το υπόλοιπο της ημέρας σου, όπως και την αυριανή ημέρα, που είναι η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.
Άραγε τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για εσένα;
Σηματοδοτεί για εσένα κάτι η γέννηση του Χριστού μας;
Ποιο νόημα αποκτά και πώς το εκφράζεις στην πράξη;
Πολλοί είναι εκείνοι που τις ημέρες αυτές αισθάνονται να πνίγονται από την «υποχρέωση» να είναι χαρούμενοι και γελαστοί, να βγουν και να αναδειχθούν μέσα στον κοινωνικό τους περίγυρο. Η ματαιοδοξία είναι αυτή που οδηγεί σε αυτό το αδιέξοδο και έχει ως αποτέλεσμα το αίσθημα της θλίψης. Διότι ο Χριστός μας δεν υπάρχει στα αμέτρητα φωτάκια που αναβοσβήνουν νύχτα-μέρα. Ο Χριστός δεν υπάρχει στα παραγεμισμένα τραπέζια. Δεν υπάρχει στα δώρα που κάνουμε και λαμβάνουμε από κοινωνική υποχρέωση. Δεν υπάρχει στις εξόδους μας και στα ξενύχτια μέχρι πρωίας στα μπαρ.
Ο Χριστός υπάρχει μέσα στις καρδιές μας και δεν είναι ακατόρθωτο να τον κάνουμε να γεννηθεί μέσα μας. Απαιτεί όμως κάτι δύσκολο: να ξεγυμνώσουμε τις ψυχές μας, να Του μιλήσουμε με ειλικρίνεια για όσα ποθούμε, για όσα έχουμε σφάλλει, για όσα μετανιώσαμε και να μην ντραπούμε να ζητήσουμε τη βοήθειά Του για να μας υποδείξει το σωστό δρόμο για εμάς, ο οποίος δεν είναι απαραίτητα αυτός που θέλουμε κι αυτός που σχεδιάζουμε. Είναι δύσκολο να παραμερίσουμε τους εγωισμούς μας και να δηλώσουμε με πάθος πως αφήνουμε τις ζωές μας στα χέρια Εκείνου που γεννήθηκε, που πήρε σάρκα και οστά, για  τη σωτηρία των ανθρώπων. Για τη σωτηρία μας. Όταν όμως το επιτύχεις, θα αισθανθείς τη γαλήνη και την ευτυχία που μάταια και με κόπο επιζητάς μέσα από υλικά αγαθά και μέσω της αναγνώρισης από τον κύκλο σου.

Σου εύχομαι καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα,

με ειρήνη, υγεία και γαλήνη!





You Might Also Like

10 σχόλια

  1. Χρόνια πολλά μικρή μου! Καλά Χριστούγεννα να περάσεις με την οικογένειά σου! Εύχομαι το νόημα των Χριστουγέννων να ήταν πιο εύκολο να το βρούμε...
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά! Να είστε κι εσείς όλοι καλά! Η ουσία και η ευτυχία βρίσκεται στα απλά! :))

      Διαγραφή
  2. Τι ωραία ανάρτηση! Καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά, με υγεία και χαρά! Ό,τι καλύτερο εύχομαι! ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Σταυρούλα μου! Να είσαι καλά, με υγεία για εσένα και όλη σου την οικογένεια, και καλή τύχη σε όλα!
      Φιλάκιααα! :)))

      Διαγραφή
  3. Καλά Χριστούγεννα, καλή μου, με υγεία και ευτυχία! Πόσο αληθεύουν όλα αυτά δυστυχώς... Πόσο ανάγκη έχουμε να επιβεβαιωθούμε μέσα από ανούσια πράγματα, να γεμίσουμε τα κενά μας με υλικά και επίδειξη...
    Φιλάκια πολλά! Να περάσεις όμορφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το είπες είναι, Μάρθα... προσπαθούμε να επιβεβαιωθούμε μέσα από την επίδειξη... Πόσο δύσκολη κάνουμε τη ζωή μας με αυτόν τον τρόπο!
      Χρόνια πολλά! Να περνάς τέλεια!

      Διαγραφή
  4. Πολύ σωστά τα λες. Είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες, αλλά και γενικότερα, είναι γεμάτα τα social media από φωτογραφίες αυτοπροβολής, όπου όλοι θέλουν να περάσουν την τέλεια εικόνα για τον εαυτό τους, ότι όλοι περνάνε καλά και η ζωή τους είναι φοβερή... Αξιοθρήνητο...
    Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία από το να κάνεις κάτι και να μένει ιδιωτικό, θεωρώ. Βέβαια, αυτά είναι απόψεις...
    Πιστεύω ωστόσο ότι υπάρχει μια υποχρέωση, όπως είπες κι εσύ, για να είμαστε χαρούμενοι αυτές τις μέρες, κι αυτό είναι που αυξάνει περισσότερο τη μελαγχολία... Πόσο πιο ωραία θα ήταν να είναι ελεύθερος ο καθένας να ζήσει τις μέρες του με τον τρόπο που επιλέγει ο ίδιος, όπως νιώθει εκείνος καλύτερα και όπως του ταιριάζει... Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κολλάμε σε ταμπέλες και να ακολουθούμε αυτά που κάνουν κι οι άλλοι.
    Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα, ευχές πολλές σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι μπαίνουμε σε αυτό το τριπάκι κάποια στιγμή, Μάνο, όλοι θέλουμε να δείξουμε ότι κάνουμε "κάτι καλό". Ωστόσο το θέμα μου είναι πότε είναι επιλογή μας και πότε γινόμαστε δέσμιοι αυτών των καταστάσεων... Μεγάλη κουβέντα αυτή.
      Χρόνια πολλά, με υγεία, φιλάκιααα!

      Διαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά Αναστασουλα μου με υγεία, ευτυχία και πολλή αγάπη!! Φοβερό κείμενο γιατί πολύ απλά λες την αληθεια όπως είναι και μας βοηθάς να αντιληφθούμε που πραγματικά βρίσκεται η μαγεία των Χριστουγέννων. Εύχομαι να περάσεις υπέροχα με τους δικούς ανθρώπους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! :))) Μακάρι να μπορούσαμε να βρούμε την ευτυχία πιο εύκολα... χωρίς να κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη...
      Χρόνια πολλά και σε εσένα! Να περάσεις τέλεια!!!

      Διαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs