Η θανάσιμη αμαρτία του κυρίου Βαλντέζ - Andrew Nicoll

27.1.17


‟Ο Ghano Valdez είναι ένας διάσημος συγγραφέας. Δεν είναι ένας απλός μυθιστοριογράφος. Τα λογοτεχνικά του έργα θεωρούνται τόσο εκπληκτικής ποιότητας που είναι ξακουστός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της μικρής νοτιοαμερικανικής του χώρας αλλά και του κόσμου ολόκληρου ως ένας από τους κορυφαίους της γενιάς του. Είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο, ζει μια πολυτελή ζωή, πλαγιάζει με όποια γυναίκα επιθυμεί και απολαμβάνει όλα τα οφέλη της φήμης του.
Τότε όμως συμβαίνουν δύο πράγματα που ταράζουν τη ζωή του. Αφενός, στερεύει από έμπνευση κι η μόνη αράδα που του έρχεται στο μυαλό και γράφει ξανά και ξανά είναι: «Ο κοκαλιάρης κίτρινος γάτος διέσχισε το δρόμο». Αφετέρου, γνωρίζει την Κατερίνα, η οποία φαντάζει ως η απάντηση σε όλα. Νέα, όμορφη, ταλαντούχα και –προπάντων– γράφει κι εκείνη. Πεπεισμένος πως αυτή η κοπέλα θα ξεμπλοκάρει το μυαλό του και θα τον βοηθήσει να επιτύχει, ο Τσιάνο την ερωτεύεται.
Μέχρι θανάτου.„

Ο συγγραφέας αναφέρει από την πρώτη κιόλας σελίδα πως ο ήρωάς του σκοτώνει την Κατερίνα. Ο λόγος που διαβάζεις το βιβλίο είναι για να γνωρίσεις ποιος στο κάτω-κάτω είναι αυτός ο Τσιάνο, γιατί είναι τόσο πετυχημένος, ποια είναι η Κατερίνα, γιατί την ερωτεύεται και κυρίως γιατί τη σκοτώνει!
Η κεντρική ιδέα του βιβλίου μού άρεσε. Τη βρήκα πρωτότυπη και δε θυμάμαι να είχα ξαναδιαβάσει κάτι παρόμοιο. Επομένως, ναι, αυτό το βιβλίο μού άρεσε. Με κούρασε, ωστόσο, η αναλυτικότατη περιγραφή για τα πάντα. Θυμάμαι να διαβάζω σκηνικά, τα οποία ήταν τόσο λεπτομερή που σχεδόν πίστευα πως τα έβλεπα να εκτυλίσσονται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μου. Από μία άποψη, ο συγγραφέας ξετύλιξε το λογοτεχνικό του ταλέντο και απέδωσε τόσες ατόφιες εικόνες, τόσα ξεκάθαρα και ακριβή συναισθήματα των ηρώων, τόσες μύχιες σκέψεις τους. Από την άλλη, δεν ήταν λίγες οι φορές που αισθάνθηκα ότι ξέφευγε από το θέμα και μάλλον δεν ήταν αναγκαίες τόσες μα τόσες σελίδες για να γράψει αυτό το βιβλίο....
Συμπάθησα πολύ την Κατερίνα. Και τον Τσιάνο. Τον αντιπάθησα στο τέλος. Μα... γιατί ένας τόσο επιτυχημένος άντρας και τόσο ερωτευμένος, καταλήγει να σκοτώσει την αγαπημένη του;

Θα το ανακαλύψετε μόνο εάν διαβάσετε τη... «θανάσιμη αμαρτία του κυρίου Βαλντέζ».

Ταυτότητα του έργου:
Συγγραφέας: Andrew Nicoll
Εκδόσεις: Διόπτρα
Αριθμός σελίδων: 498
ISBN: 978-960-364-454-5
Μετάφραση: Φωτεινή Πίπη


You Might Also Like

6 σχόλια

  1. Καλημέρα! Παρ' ότι δεν ξέρω πόσο εκτενές μπορεί να είναι στις περιγραφές του, πρέπει να πω ότι σαν ιστορία μου φαίνεται τρομερά ενδιαφέρουσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως ενδιαφέρουσα! Κι εμένα μου άρεσε πάρα πολύ, κι ειδικά προς το τέλος γίνεται ασύλληπτο!
      Θα σου αρέσει σίγουρα!

      Διαγραφή
  2. Το γεγονός ότι μαρτυράει αμέσως το φόνο, με κάνει να σκέφτομαι ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον σαν ιστορία. Και πράγματι είναι πολύ πρωτότυπο, δε θυμάμαι να έχω ξαναδιαβάσει βιβλίο που αποκαλύπτει από την αρχή το δράστη. Φυσικά και όλο το ενδιαφέρον κινείται γύρω από τα κίνητρα του Τσιάνο. Πρέπει να είναι πολύ, πολύ καλό!
    Καλή σου μέρα μικρή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια αυτό, όλο το ενδιαφέρον είναι στα κίνητρα του Τσιάνο. Να το διαβάσετε, κυρία Ελένη, αν το πετύχετε! Θα σας αρέσει!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Για να κάνει τόσο απροσδιόριστη αρχή, φαντάζομαι θα είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον, θα το έχω στα υπόψιν.
    Καλό σαββατοκύριακο Αναστασάκι! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs