Η ξένη απ' το βορρά και την ομίχλη - Νινέττα Βολουδάκη

14.1.17



Έχοντας διαβάσει την  Ελισάβετ και το Δαμιανό και όντας πολύ ενθουσιασμένη, αναζήτησα κι άλλα βιβλία της Νινέττας Βολουδάκη. Έτσι είχα την τύχη να πέσω πάνω στην Ξένη από το Βορρά και την Ομίχλη. Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας «Βασιλίς Ειρήνη η εξ Αλαμανών».
Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο:

Τη νύχτα του πρώτου χιονιού, οι θρύλοι λένε πως τα ξωτικά βγαίνουν να το προϋπαντήσουν καβάλα στους μονόκερους.
Αν κοιτάξεις προσεκτικά, θα δεις τις σκιές τους να περνούν, αλλά είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις, γιατί καβαλάρηδες και μονόκεροι είναι κάτασπροι και κρύβονται στο χιόνι.
Τα χρόνια που στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βασίλευε η δυναστεία των Κομνηνών –τα τελευταία χρόνια του πλούτου, της ακμής και της δύναμής της– κάποια ξωτικά και μονόκεροι, κάποιοι θρύλοι και παραμύθια είχαν απομείνει να ανακατεύονται με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Βασιλίς Ειρήνη η εξ Αλαμανών», που περιγράφει τα τελευταία χρόνια της ζωής του αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνού –του δεύτερου της δυναστείας–, ψάχνει ανάμεσα στους θρύλους και στις πραγματικότητες για να φέρει στο φως την ιστορία μιας Αλαμανής αρχόντισσας, της κοντέσας Μπέρθα του Σούλτσμπαχ, γυναικαδέλφης του ρήγα Κονράδου, που ήρθε στην ωραιότερη πόλη της τότε γνωστής οικουμένης, στη Βασιλεύουσα πόλη, στα μέσα του 12ου αιώνα, για να παντρευτεί το μικρότερο πορφυρογέννητο γιο του βασιλέα Ιωάννη, τον Μανουήλ.
Η ιστορία της ξεκινάει μια νύχτα του πρώτου χιονιού και ακολουθεί ένα λαβύρινθο από απρόσμενα μονοπάτια, μέχρι να φτάσει στο τέλος της, ύστερα από δεκάξι χρόνια.
Στην αρχή, ο θρόνος της αυτοκρατορίας έμοιαζε απλησίαστος για τον τελευταίο γιο που είχε τρεις μεγαλύτερους αδερφούς να προηγούνται στη σειρά της διαδοχής και το συνοικέσιο με μια Αλαμανή μικροευγενή ήταν αποδεκτό. Η ζωή των ανθρώπων, όμως, σπάνια είναι προβλέψιμη. Και, πολύ συχνά, ξεπερνάει ακόμα και τους θρύλους και τα παραμύθια.
«Η φωνή της ηχεί ακόµα και τώρα στ’ αφτιά µου, µε την ξενική προφορά της που ποτέ δεν κατάφερε να την αποβάλει εντελώς. Τα ζήλευε τα περιστέρια επειδή πετούσαν ελεύθερα στον ουρανό, ενώ εκείνη έµενε φυλακισµένη στη χρυσή φυλακή της, στο παλάτιό της, µε όλη την πολυτέλεια και τη χλιδή που ποτέ της δεν επιθύµησε. Τα µόνα πράγµατα που αγάπησε ήταν η άγρια οµορφιά των δασωµένων βουνών, η απεραντοσύνη των πεδιάδων, η χαρά τού να ακολουθεί καλπάζοντας ένα αργοκίνητο ποτάµι, µε το τόξο της κρεµασµένο στην πλάτη, τη φαρέτρα της γεµάτη φτερωτά βέλη, το σπαθί κρεµασµένο στο πλευρό της – ένας νεαρός, ευκίνητος, ατρόµητος πολεµιστής, έτσι όπως τη γνώρισα».

Το βιβλίο ήταν γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, όπου αφηγητής της ιστορίας είναι ο Μιχαήλ, θετός γιος του αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνού. Μέσα από τις διηγήσεις και τις αναμνήσεις του, ο Μιχαήλ θέλει να μιλήσει για την Ειρήνη την εξ Αλαμανών, κοντέσα Μπέρθα του Σούλτσμπαχ, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τη γυναίκα αυτή μέσα από τα μάτια του. Σκηνές ολοζώντανες, με δράση, με ρομαντισμό όπου χρειαζόταν, με εξαιρετικές εικόνες των τόπων. Αισθανόμουν όλη την ώρα πως μπορούσα ακόμα και να δω τα πρόσωπα των ηρώων, τους μορφασμούς τους, τις κινήσεις τους, μέχρι και το χώμα  που πατούσαν. 
Ίντριγκες, δοκοπλοκίες, μυστικά… αυτά είναι τα συστατικά που συνθέτουν το βασιλικό κόσμο εκείνη την εποχή (μήπως όχι μόνο της τότε εποχής;...) και τα οποία η συγγραφέας έχει αποδώσει επακριβώς με τεράστια επιτυχία. Δε θέλω να αποκαλύψω πολλά, μα θα πω πως ανυπομονώ να διαβάσω το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Τα σύννεφα μαζεύονται στη Δύση», καθώς επίσης πως αυτό το βιβλίο – όπως και η Ελισάβετ με το Δαμιανό – αποτέλεσε έντονη (και ευχάριστη) πηγή ιστορικής γνώσης για εμένα. Η κυρία Βολουδάκη έχει κάνει πραγματικά μία εξαιρετική έρευνα στα Βυζαντινά χρόνια.

Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα! Αξίζει να το διαβάσετε!


Περισσότερα για τη συγγραφέα, δείτε εδώ.
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μη διστάσετε να με ρωτήσετε.


Ταυτότητα του έργου:
Συγγραφέας: Νινέττα Βολουδάκη
Εκδόσεις: Λιβάνης
Αριθμός σελίδων: 320
ISBN: 9789601427065





You Might Also Like

6 σχόλια

  1. Τρελαίνομαι για ιστορικά μυθιστορήματα! Αν είναι δε τόσο καλογραμμένο και με ψαγμένες πηγές, όπως λες, θα αξίζει και με το παραπάνω!
    Ευχαριστώ για την πρόταση! Το σημείωσα ήδη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για εμένα, αξίζει και μόνο από θέμα έρευνας. Είναι γενικά μία πάρα-πάρα πολύ προσεγμένη δουλειά. Με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη.
      Να το αναζητήσεις! :)
      Φιλάκιααα!

      Διαγραφή
  2. Πού να σ'τα λέω! Βρήκα την Ελισάβετ και το Δαμιανό και αμέσως σε θυμήθηκα και το πήρα. Με περιμένει υπομονετικά στο κομοδίνο, μέχρι να τελειώσω αυτό που διαβάζω τώρα. Θα σου πω απόψεις μόλις το ολοκληρώσω.
    Η ιστορική περίοδος με έχει "ψήσει". Μάλλον γιατί δεν έχω διαβάσει άλλα βιβλία παρόμοια.
    Καλό μεσημέρι μικρή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να το απολαύσετε κυρία Ελένη! :)
      Εμένα τα βυζαντινά χρόνια είναι η αγαπημένη μου ιστορική περίοδος από όταν ήμουν μικρούλα, άρα καταλαβαίνετε με τι λαχτάρα διαβάζω αυτά τα βιβλία!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος15.1.17

    Να σας κάνω μια ερώτηση λέτε ότι είναι το 1ο μέρος της τριλογίας... το 3ο βιβλίο πως λέγεται γιατί το ψάχνω και δεν το βρίσκω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας,
      Είχα ρωτήσει κι εγώ και μου είχαν πει ότι τώρα συγγράφεται το τρίτο μέρος της τριλογίας. Ελπίζω σύντομα να είναι έτοιμο και να το χαρούμε.
      Σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs