Αποφάσισα να σκοτώσω τον Ερμόλαο - Μάνος Κοντολέων

9.1.17



Ο ήρωας αυτού του μυθιστορήματος είναι ένα πλάσμα που μπορεί να ζει μέσα στην απόλυτη ελευθερία εκφράσεων και διαθέσεων. Μέχρις ότου γνωρίζει την Ανθή... Την ερωτεύεται. Αλλά η Ανθή είναι υποχείριο στις προθέσεις του Ερμόλαου -ενός μεταπράτη συναισθημάτων και εμπόρου ονείρων. Μέσω της Ανθής, λοιπόν, ο ήρωάς μας από ελεύθερος μετατρέπεται σε σκλάβο. Κι έτσι αποφασίζει να σκοτώσει τον Ερμόλαο. Μα θα είναι αυτό αρκετό; Ένας φόνος ολοκληρώνει μια ατομική επανάσταση ή μήπως απλά και μόνο στιγμιαία την εκτονώνει και τελεσίδικα την παραπλανά;


Η άποψή μου:

Πρώτη φορά διάβασα κάποιο έργο του Μάνου Κοντολέων, για τον οποίο είχα ακούσει πάρα πολύ καλά λόγια, και ήμουν πολύ ενθουσιασμένη που είχα την τύχη να πέσει στα χέρια μου αυτό το βιβλίο.
Ο ήρωας, με το απόλυτα ελεύθερο πνεύμα του και τον ασύλληπτο χαρακτήρα του,  μας παίρνει μαζί του σε εκείνο το βιβλιοπωλείο της Ξάνθης, όπου γνωρίζει την Ανθή. Η ζήλια του για τον Ερμόλαο τον κάνει να μοιραστεί μαζί μας με κάθε λεπτομέρεια το «γιατί» και το «πώς» χτίζει στο μυαλό του το φόνο του Ερμόλαου. Και στο τέλος μας κάνει συνένοχους στο φόνο αυτό. Η εκδίκηση όμως δε φαίνεται να ξεδιψάει μετά από αυτήν την πράξη, γιατί η εκδίκηση για να ολοκληρωθεί και να αισθανθεί κανείς ικανοποίηση θα πρέπει να καταστρέψει και τον εαυτό του.
Ένα μυθιστόρημα που για να το καταλάβεις θα πρέπει να δεις κάτω από την επιφάνεια. Να διαβάσεις λίγο πιο βαθιά, πιο κάτω από τις λέξεις. Το σίγουρο είναι πως… μία ανάγνωση δεν είναι αρκετή για τις εξομολογήσεις αυτού του ήρωα!

Ταυτότητα του έργου:
Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων
Πρώτη έκδοση: Ρόπτρον (1989)
Δεύτερη έκδοση: Δελφίνι (1993)
Τρίτη έκδοση: Πατάκης (2002)
Αριθμός σελίδων: 70
ISBN 978-618-81465-3-2
*Το βιβλίο κυκλοφορεί πλέον ελεύθερα και δωρεάν στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή.



You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Πρέπει να είναι ένα πολύ εσωτερικό ανάγνωσμα. Μια βουτιά στις πιο μύχιες σκέψεις. Πρέπει να είναι πολύ καλό.
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι Μάνο!
      Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη! Καλή εβδομάδα! :)

      Διαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs