🧡 Ζαμπονοτυρόπιτα με κόκκινη σάλτσα και μπεσαμέλ

17.9.25

Ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα, διπλή στρώση ζαμπόν, κόκκινη σάλτσα και λιωμένα τυριά


    Υπάρχουν κάποιες συνταγές που δεν είναι απλώς φαγητό· είναι συναισθήματα, είναι φροντίδα. Είναι αυτές που τις σκέφτεσαι και ξέρεις πως μόλις τις βάλεις στο φούρνο, όλο το σπίτι θα γεμίσει θαλπωρή.

Αυτή εδώ η ζαμπονοτυρόπιτα είναι μια τέτοια περίπτωση.
    Δεν είναι η τυπική σπιτική πίτα. Είναι μια αγκαλιά με στρώσεις. Είναι το ζεστό φιλί της μπεσαμέλ, το παιχνιδιάρικο χαμόγελο της κόκκινης σάλτσας, η καρδιά του λιωμένου τυριού και η στιβαρή αγκαλιά του ζαμπόν – όλα με μπόλικη νοστιμιά. Και φυσικά… με σφολιάτα που χρυσίζει σαν φθινοπωρινός ήλιος 🌤️


Ζαμπονοτυρόπιτα με κόκκινη σάλτσα και μπεσαμέλ

🔸 Υλικά (για ταψί ~30×20 εκ.):

🧄 Για την κόκκινη σάλτσα:
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. χυμός ντομάτας ή κονκασέ
  • ½ κ.γλ. ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγη ρίγανη ή βασιλικό

🥛 Για τη μπεσαμέλ:
  • 60 γρ. βούτυρο ή φυτίνη
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 600 ml γάλα
  • Μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι


🧀 Για τη γέμιση:
  • 12 φέτες ζαμπόν
  • 200 γρ. τυρί που λιώνει (μοτσαρέλα, ένταμ, γκούντα ή μείγμα)


🥐 Για τη βάση:
2 φύλλα σφολιάτας (ή άλλο είδος φύλλου της επιλογής σου)


🧑‍🍳 Εκτέλεση:

1. Κόκκινη σάλτσα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα (αν το χρησιμοποιήσουμε), απλώς να αρωματίσει το λάδι. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10–15 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς.

2. Μπεσαμέλ: Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε 1–2 λεπτά να «ψηθεί» το αλεύρι και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Όταν πήξει, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

3. Στήσιμο:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας.
Απλώνουμε μια λεπτή στρώση κόκκινης σάλτσας.
Τοποθετούμε 6 φέτες ζαμπόν, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με το μισό τυρί.
Βάζουμε άλλη μια λεπτή στρώση κόκκινης σάλτσας και προσθέτουμε άλλες 6 φέτες ζαμπόν.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Περιχύνουμε από πάνω όλη τη μπεσαμέλ.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, τρυπάμε με πιρούνι και αλείφουμε με λίγο γάλα ή μείγμα νερού-λαδιού για να γυαλίσει.
4. Ψήσιμο: Ψήνουμε για 45–50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και να μοσχομυρίσει.


💬 Σημείωση καρδιάς:
Αυτή η ζαμπονοτυρόπιτα είναι μακράν η καλύτερη που υπάρχει – και ναι, όταν μια συνταγή συνδυάζει απλότητα, γεύση και νοσταλγία, γίνεται κλασική. 



Με αγάπη,



 

 


You Might Also Like

0 comments

Στην παρέα των Top Blogs