Δέκα μικροί νέγροι - Agatha Christie

1.11.17


Όταν η βενζινάκατος, άδεια πια, απομακρυνόταν από το νησί του Νέγρου, κανείς δεν ανησύχησε. Δέκα άνθρωποι από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, καλεσμένοι ενός άγνωστου αμφιτρύωνα, υπολόγιζαν σε διακοπές λίγων ημερών, που θα τους έμεναν αλησμόνητες.
Ωστόσο ο φιλόξενος -αλλά εκκεντρικός- ιδιοκτήτης του ερημικού νησιού απέφυγε να κάνει την εμφάνισή του και μόνο το βράδυ θα επιδίωκε μια κάπως ιδιόρρυθμη επαφή με τους καλεσμένους του. Μια χαώδης φωνή που εκτόξευε κατηγορίες για τους δέκα ανυποψίαστους κοσμοπολίτες θα πλημμύριζε το σαλόνι, όπου βρίσκονταν μαζεμένοι, και θα έσπερνε την ανησυχία. Την ανησυχία και αργότερα τον τρόμο, καθώς ένας από τους καλεσμένους θα έπεφτε νεκρός! Ήταν ο πρώτος...
"Δέκα μικρά αραπάκια, να φάνε βγήκανε παρέα
λαίμαργο το 'να πνίγηκε κι έμειναν μόνο εννέα"

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Δε νομίζω πως υπάρχουν πολλά λόγια να πει κανείς για το βιβλίο αυτό. Η ιδιοφυΐα της Agatha Christie σε όλο της το μεγαλείο… Σε αυτή την ιστορία εκτελούνται δέκα διαδοχικοί φόνοι, που κατά παράξενο τρόπο ακολουθούν το κλασικό παιδικό τραγούδι «Δέκα μικρά αραπάκια» ενώ συγχρόνως εξαφανίζονται και ένας-ένας οι νέγροι-διακοσμητικά από τους δέκα που ήταν αρχικά σε κοινή θέα στο σαλόνι.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσής του, ένιωθα τρομερή αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ειδικά από τη μέση και έπειτα, η αγωνία μου ήταν τόσο μεγάλη που η καρδιά μου χτυπούσε απρόσμενα δυνατά. Το τέλος ήρθε τόσο απροσδόκητα, ο δολοφόνος ήταν κάποιος που δε θα μπορούσα με τίποτα να φανταστώ, αλλά έφερε μαζί του τη λύτρωση. Οι λύσεις των μυστηρίων των φόνων αναδύθηκαν στην επιφάνεια και όλα τα σπασμένα κομμάτια ενώθηκαν για την αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας.
Οι δέκα μικροί νέγροι είναι ένα βιβλίο που δε γίνεται να μην του βάλεις 5 αστέρια στην κριτική σου. Βάζοντάς του όμως 5 αστέρια, θα μετανιώσεις ταυτόχρονα για όλα τα άλλα 5 αστέρια που έχεις βάλει σε άλλα βιβλία, γιατί –κατά τη γνώμη μου- δεν υπάρχει άλλο εφάμιλλό του.


Ταυτότητα του έργου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Εκδόσεις: Λυχνάρι
Σελίδες: 158
ISBN: 9789605170547



You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Συναρπαστικό!
    Με καλύπτει απόλυτα το κείμενό σου για το απίθανο αυτό, βιβλίο!

    Καλημέρα, Αναστασία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει παρόμοιό του, πραγματικά... Ό,τι πιο έξυπνο έχω διαβάσει σε αστυνομικό μυθιστόρημα!
    Καλή σου μέρα συνονόματη! Σε ευχαριστώ!!! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs