Movies #throwback

27.11.17


Στην προσπάθειά μου να κλείσω "τρύπες" που δημιουργήθηκαν τόσο με την πολύμηνη αποχή μου από το ιστολόγιο, αλλά και από το λιγοστό χρόνο που διαθέτω ακόμα, συνεχίζω μια προηγούμενη ανάρτηση (αυτήν εδώ). Σκοπός μου είναι να καταγράψω τις ταινίες που είδα στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Ξεκινάμε λοιπόν!


Το κρυφτό (Hide and seek). Μετά την αυτοκτονία της συζύγου του, ο Ντέιβιντ μετακομίζει με την μικρή του κόρη Έμιλι σε ένα απομονωμένο εξοχικό σπίτι. Προβληματίζεται, ωστόσο, από την περίεργη συμπεριφορά της κόρης του, η οποία παίζει κρυφτό με έναν φανταστικό της φίλο, τον Τσάρλι. Μόνο που αυτός γίνεται όλο και πιο "διεκδικητικός" και κάποια στιγμή θανάσιμα επικίνδυνος.
Μια ταινία που χαρακτηρίζεται ως φοβερό θρίλερ. Η ιστορία μου άρεσε πολύ, όπως και η μικρή πρωταγωνίστρια. Ωστόσο κατάλαβα σχετικά νωρίς τι "παίζει" και δε "φοβήθηκα" όσο ανέμενα τουλάχιστον εξαρχής.

Η κλέφτρα των βιβλίων (The book thief). Η Λίζελ μετακομίζει στο σπίτι της ανάδοχης οικογένειας των Χούμπερμαν λίγο προτού ξεκινήσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η προσαρμογή της στη νέα πραγματικότητα είναι δύσκολη, αφού η μητριά της Ρόζα και οι συμμαθητές της της κάνουν τη ζωή δύσκολη. Με τη βοήθεια του καλοκάγαθου πατριού της Χανς όμως μαθαίνει γραφή και ανάγνωση, ενώ αποκτά εμμονική σχέση με τη λογοτεχνία.
Μια ιστορική ταινία, που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β' παγκόσμιου πολέμου. Ενώ τα βιβλία έχουν απαγορευτεί και έχουν καεί κατόπιν εντολής, ένα μικρό κορίτσι προσπαθεί να σώσει από τη φωτιά όσα μπορεί και αρχίζει να διαβάζει στα κρυφά. Οι περιπέτειες στις οποίες θα μπλεχτεί, δεδομένου ότι βρίσκεται στη δίνη του πολέμου και είναι σε συνεχή έλεγχο από τους Γερμανούς, αλλά και το τέλος, είναι βαθιά συγκινητικά. Μια ταινία που θα συγκινήσει και θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή, καθώς αγγίζει θέματα όπως η αγάπη, η φιλία, η οικογένεια, η αυτοθυσία, η ελευθερία, η ανθρωπιά...

Μάκβεθ (Macbeth). Μια ταινία στηριγμένη στο διάσημο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το οποίο δεν έχω διαβάσει ακόμα. Σε γενικές γραμμές η ταινία μου άρεσε, αν και θεωρώ ότι η μεγάλη έκταση της ποιητικότητας σε συνδυασμό με την προσπάθειά μου να την αφομοιώσω, με έκανε να χάνω πολλά σημεία.

Σκοτεινός κώδικας (Knowing). Η προφητεία μιας νεαρής κοπέλας, γραμμένη το 1959 σε κώδικα γεμάτο αριθμούς, φτάνει μετά από 50 χρόνια στα χέρια ενός καθηγητή πανεπιστημίου. Μελετώντας τη, θ' ανακαλύψει ότι αφορά την οικογένειά του αλλά και μια άμεση απειλή για όλη την ανθρωπότητα.
Δράση, μυστήριο, και ένα πολύ μη-αναμενόμενο τέλος έκαναν την ταινία πολύ ενδιαφέρουσα για εμένα, παρ' ότι δεν είμαι πολύ φαν της επιστημονικής φαντασίας.

Λευκή απειλή (Bait). ​Σε μια  παραλιακή πόλη της Αυστραλίας ένα φονικό τσουνάμι  παρασύρει και καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα του. Ένα τεράστιο σούπερ μάρκετ πλημμυρίζει, εγκλωβίζοντας μέσα υπαλλήλους και πελάτες. Όσοι είναι τυχεροί και καταφέρνουν να επιζήσουν, προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην ελευθερία.  Όμως δεν είναι τόσο μόνοι όσο νομίζουν. Ένας μεγαλύτερος κίνδυνος κρύβεται στα νερά, που τους έχουν κυκλώσει. Πελώριοι λευκοί καρχαρίες, παρασυρμένοι από το τρομερό κύμα, κυκλοφορούν στο κατάστημα, πεινασμένοι για ανθρώπινη σάρκα…
Ένα θρίλερ αυστραλιανής παραγωγής, που δεν κατάφερε να με κερδίσει. Γνωστή ιστορία, αναμενόμενη πλοκή, όχι κάτι τρομερά ενδιαφέρον.

Ζητείται ψεύτης (2010). Ο Θεόφιλος Φερέκης αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας και γρήγορα διαπιστώνει πως η δημόσια εικόνα του μετράει πολύ περισσότερο από ό,τι τα έργα του. Για να τη βελτιώσει, αλλά και για να διεκπεραιώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, προσλαμβάνει ως ιδιαίτερο τον Θόδωρο Πάρλα, έναν ασυναγώνιστο ψεύτη.
Μία ταινία ελληνικής παραγωγής, που είχα ξαναδεί παλιότερα, και ωστόσο την είδα πάλι με πολλή διάθεση. Στιγμές με παρεξηγήσεις, παρατράγουδα, και πολύ καλογραμμένοι χαρακτήρες, συνέθεσαν κατά τη γνώμη μου ένα αποτέλεσμα εξαιρετικά κωμικό, που με έκανε να γελάσω πάμπολλες φορές και να περάσω πολύ ωραία το βράδυ μου.

John Wick. Αποσυρμένος πέντε χρόνια από την ενεργό δράση, ο εκτελεστής της μαφίας Τζον Γουίκ αναγκάζεται να στραφεί εναντίον του παλιού αφεντικού του, ενός Ρώσου αρχιγκάνγκστερ, όταν ο γιος του τελευταίου κλέβει το αυτοκίνητο και σκοτώνει το σκύλο του.
Πολλή δράση και περιπέτεια υπάρχουν στη συγκεκριμένη ταινία, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο.

Σταχτοπούτα 2. Κινούμενα σχέδια φυσικά. Μόλις την είδα στο dvd club, θυμήθηκα πως προ αμνημονεύτων χρόνων την είχαμε σε κασέτα για το βίντεο και τη βλέπαμε συχνά με την αδερφή μου, επομένως ευκαιρία για επιστροφή στα παιδικά μας χρόνια.

Χωρίς ελπίδα διαφυγής (A perfect getaway). Ο ονειρικός μήνας του μέλιτος ενός νεόνυμφου ζευγαριού, στη  Χαβάι, μετατρέπεται σε πραγματικό εφιάλτη. Το ζευγάρι βρίσκεται σε ένα από τα πιο απόμερα μονοπάτια οδοιπορίας του νησιού, το οποίο διασχίζουν κατασκηνώνοντας σε διαφορετικά ουτοπικά μέρη κάθε βράδι. Όσο βαθύτερα μπαίνουν στο μονοπάτι, τόσο λιγότερους οδοιπόρους συναντούν. Η ηρεμία της καθημερινής ζωής στη ζούγκλα ταράσσεται όταν ένα ελικόπτερο της αστυνομίας προσγειώνεται στο μονοπάτι και τους πληροφορεί πως ψάχνει για ένα ζευγάρι περιπατητών, το οποίο έχει ήδη διαπράξει πολλαπλούς φόνους στην περιοχή αφαιρώντας από τα θύματά τους τα δόντια και τα δαχτυλικά αποτυπώματα. Το ανυποψίαστο ζευγάρι, όπως είναι φυσικό, τρομάζει σε υπερβολικό βαθμό, καθώς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους έχουν ήδη γίνει μία μεγάλη παρέα με δύο άλλα ζευγάρια οδοιπόρων. Αβέβαιοι ποιό μπορεί να είναι το ζευγάρι, που διαπράττει τους φόνους, ξεκινούν μία ανεπίσημη έρευνα των δολοφόνων και καταλήγουν να μάχονται για τις ζωές τους, στο ταξίδι του μέλιτος, που έμελλε να τους μείνει αξέχαστο…
Ένα θρίλερ με εντελώς απρόσμενη εξέλιξη, που μου χαράχτηκε στο μυαλό. Με έκανε να αισθάνομαι τρομερή αγωνία και με ξάφνιασε.

Η μέρα της Βαστίλης (Bastille day). Ένας μυστικός πράκτορας της CIA κι ένας νεαρός Αμερικανός πορτοφολάς αναγκάζονται να συνεργαστούν για να εμποδίσουν μια καλά κρυμμένη συνωμοσία, η οποία έχει σπείρει το χάος σε ολόκληρο το Παρίσι.
Δεν ξέρω γιατί την περίμενα διαφορετική αυτή την ταινία. Περίμενα ίσως περισσότερη ποιότητα, περισσότερη αληθοφάνεια... δεν ξέρω ακριβώς. Το σίγουρο είναι πως με απογοήτευσε.

Ο πλανήτης των πιθήκων: Η εξέγερση & Ο πλανήτης των πιθήκων: Η αυγή
Οι δύο αυτές ταινίες, οι οποίες προβλήθηκαν χρονολογικά με αυτή τη σειρά, μου άρεσαν και οι δύο πολύ. Μου έβγαλαν πολλά αισθήματα, κυρίως ενοχής για τα όσα οι άνθρωποι κάνουν στη φύση. Σίγουρα θα ήθελε να δω και άλλες ταινίες από τη σειρά Ο πλανήτης των πιθήκων, μιας και από όσο ενημερώθηκα υπάρχουν ακόμα 6 ταινίες, αρκετά προγενέστερες.


Ο Αετός της Αυτοκρατορίας (The Eagle). Στη Βρετανία του 2ου αιώνα μ.Χ. ένας νεαρός εκατόνταρχος αναζητά το χαμένο χρυσό αετό-έμβλημα της 9ης λεγεώνας, η οποία –υπό τις διαταγές του πατέρα του– εξαφανίστηκε ανεξήγητα 20 χρόνια νωρίτερα στα βουνά της Σκοτίας.
Μία επική ταινία, που σκιαγραφεί άψογα τους πολιτισμούς τόσο των Ρωμαίων, όσο και των Άγγλων, φοβερά τοπία, βαρβαρότητα που αρμόζει στο χρόνο, αλλά και αναφορά στην ύψιστη αξία της φιλίας μεταξύ δύο αντρών.

Batman: Η αρχή (Batman begins).  Σε αρκετά μικρή ηλικία, ο Μπρους Γουέιν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της εν ψυχρώ δολοφονίας των γονιών του, μια εμπειρία που τον «στιγμάτισε» με αισθήματα ενοχής και εκδίκησης. Ταξιδεύοντας στη μακρινή Ασία, ο έφηβος πια Μπρους αναζητά «ψυχικό καταφύγιο» στους κόλπους της αίρεσης Ρας Αλ Γκουλ, μιας ομάδας αξιοσέβαστων, αλλά αμείλικτων πολεμιστών νίντζα. Η επιστροφή του στην Γκόθαμ Σίτι, δεν είναι ευχάριστη. Ο νεαρός εκατομμυριούχος, κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας του πατέρα του, παρατηρεί με οργή και απογοήτευση την παρακμή της αγαπημένης του γενέτειρας, καθώς τώρα αποτελεί άντρον του οργανωμένου εγκλήματος. Ανακαλύπτοντας μια σπηλιά στα θεμέλια της έπαυλής του και κατασκευάζοντας μια πρωτότυπη, θωρακισμένη στολή, ο Μπρους Γουέιν υιοθετεί ένα δεύτερο χαρακτήρα, σκοτεινό και αμείλικτο στην πάταξη του εγκλήματος, που θα σπείρει τον φόβο και τον τρόμο στους κάθε λογής εγκληματίες. Τώρα πια, κάθε νύχτα, ο Μπρους Γουέιν μεταμορφώνεται στον Μπάτμαν, τον Άνθρωπο – Νυχτερίδα, που με την αμέριστη βοήθεια του πιστού του μπάτλερ Άλφρεντ και εξοπλισμένος με hi-tech γκάτζετς, οργώνει τους δρόμους της Γκόθαμ Σίτι ματαιώνοντας τα σχέδια των εγκληματιών, που λυμαίνονται την πόλη. Ανάμεσά τους ο αρχιμαφιόζος Ντον Φαλκόνε, ο παρανοϊκός ψυχίατρος Τζόναθαν Κρέιν ή αλλιώς «το Σκιάχτρο», αλλά και ένας ακόμη αντίπαλος, από το παρελθόν του Μπρους Γουέιν, που περιμένει να δράσει αποτελεσματικά και θανατηφόρα την κατάλληλη στιγμή...
Μοναδικό μου σχόλιο: Πώς γίνεται στην ηλικία που είμαι να μην είχα δει ποτέ πριν αυτήν την ταινία;;

Το Μονοπάτι του Θανάτου (A Walk Among the Tombstones). Ένας Νεοϋορκέζος αστυνομικός πρώτης γραμμής που εργάζεται πλέον, παράνομα, ως ιδιωτικός ντετέκτιβ αποφασίζει να βοηθήσει έναν έμπορο ναρκωτικών να ξεσκεπάσει τη συμμορία που κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση της γυναίκας του.
Μία πολύ σοβαρή ταινία δράσης, κατά τη γνώμη μου, την οποία ο Liam Neeson απογειώνει. Πολλή αγωνία, ανατροπές, αστυνομικό μυστήριο, είναι λίγες από τις συνιστώσες της εξαιρετικής αυτής ταινίας.

Frankenstein (2014). Ο Άνταμ Φράνκεσταϊν, το φριχτό δημιούργημα του επιστήμονα Βίκτορ Φράνκεσταϊν, περιπλανιέται μόνος του για αιώνες, σε σκιές και σε μονοπάτια απερπάτητα, σκοτώνοντας δαίμονες και προστατεύοντας την ανθρωπότητα. Μαζί του έχει και το μυστικό της αναγέννησης των ανθρώπων, ένα μυστικό, που οι δαίμονες θέλουν απεγνωσμένα να αποκτήσουν ενώ το τάγμα των Gargoyles να καταστρέψει. Έτσι,  ο Άνταμ, θα βρεθεί στη μέση ενός πολέμου, όπου θέλοντας και μη, θα κληθεί να πάρει θέση. Τότε θα συνειδητοποιήσει ότι η μοίρα της ανθρωπότητας θα κριθεί από τη δική του αποφασιστικότητα. Στην απόλυτη σύγκρουση του καλού με το κακό, αυτός κρατάει το κλειδί της σωτηρίας…
Μία ταινία επιστημονικής φαντασίας, η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον με τη δράση που μπερδεύει στην ιστορία. Ωστόσο, προσωπικά περίμενα να δω κάτι πιο "κλασικό" και αυτό με άφησε σε μεγάλο βαθμό ανικανοποίητη.



Αυτά προς το παρόν!

Καλή εβδομάδα!




You Might Also Like

0 σχόλια

Στην παρέα των Top Blogs