Από τον Καύκασο στο Πεκίνο - Ιούλιος Βερν

15.6.17


Ένας Γάλλος ρεπόρτερ ξεκινάει για ένα ταξίδι με τον μεγάλο υπεραστικό σιδηρόδρομο και λογαριάζει να φτάσει μέχρι την Κίνα. Ελπίζει να του τύχουνε παράξενες περιπέτειες στο δρόμο του για να στείλει ανταπόκριση στην εφημερίδα του που τον στέλνει σε τούτη την αποστολή. Η πραγματικότητα όμως ξεπερνάει τη φαντασία του και τις προσδοκίες του! Ένα ταξίδι όλο απίθανες περιπέτειες και δράματα που ευτυχώς καταλήγουν σε ευχάριστο τέλος.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Το ταξίδι αυτό "Από τον Καύκασο στο Πεκίνο" είναι στην πραγματικότητα ένα βιβλίο που προμηθεύτηκα από το παζάρι βιβλίου στην πλατεία Κοτζιά. Με περίμενε υπομονετικά εδώ και μήνες για να το διαβάσω, όμως πλέον αισθάνομαι πως είχε έρθει η ώρα του.
Ξεκίνησα να το διαβάζω έχοντας μεγάλες προσδοκίες. Η αλήθεια είναι όμως ότι δε βρήκα κάποιο τεράστιο ενδιαφέρον στην πλοκή, ώστε να θέλω εναγωνίως να μάθω τη συνέχεια ή να ανησυχώ για την τύχη του φίλου μας ρεπόρτερ, Κλωντ, και των υπολοίπων συνταξιδιωτών του. Η πραγματική αξία του βιβλίου για εμένα κρίθηκε στις ατέλειωτες περιγραφές τοπίων, αλλά και στις λεπτομερείς πληροφορίες για τους τόπους και τους ανθρώπους που συναντούσε ο Κλωντ. Και φυσικά, δε γίνεται να μην αναφέρω το λεπτό χιούμορ του συγγραφέα που προσωπικά με έκανε να αισθάνομαι πολύ τρυφερά απέναντι στο βιβλίο.
Στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου μονο άρχισε να έχει τρομερό ενδιαφέρον η ιστορία, η οποία έκλεισε μάλιστα με ενα απροσδόκητο και πάρα πολύ συγκινητικό τέλος.
Ιούλιος Βερν είναι αυτός, με το πάθος του να γνωρίσει τις μακρινότερες περιοχές του και τα πιο συγκινητικά φινάλε, και αυτό το γεγονός από μόνο του κατατάσσει την ιστορία του Κλωντ Μπομπαρνιάκ σε ένα από τα κλασικότερα έργα.


Ταυτότητα του έργου:
Συγγραφέας: Ιούλιος Βερν
Εκδόσεις: Ατλαντίς



You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Όπως το είπες... Ιούλιος Βερν είναι αυτός. Και καθόλου τυχαίο που είναι ο πιο μεταφρασμένος, ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας. Ακόμα και στα "μέτρια" βιβλία του, καταφέρνει να συγκινήσει.
    Πας σφαίρα! Συνέχισε έτσι!
    Φιλάκια πολλά! ❤❤❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι Μάρθα μου.
      Χαχαχα, προσπαθώ να εκμεταλλευτώ τις ημέρες!
      Καλό απόγευμα! Φιλιά! :)

      Διαγραφή
  2. Δεν το έχω διαβάσει το συγκεκριμένο, αλλά το ύφος του Ιούλιου Βερν είναι γνωστό μέσα από τα έργα του (κι έχει γράψει εκατοντάδες αν δεν απατώμαι)...
    Κανένας δεν επιζεί μέσα στο χρόνο χωρίς λόγο... Είναι σίγουρο λοιπόν ότι ακόμα και αν υστερεί σε κάτι το βιβλίο του, έχει πολλές άλλες χάρες που το έχουν κρατήσει ζωντανό!
    Καλό απόγευμα μικρή μου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριολεκτικά, εκατοντάδες είναι τα έργα του. Και θα συμφωνήσω, μόνο οτιδήποτε αξιόλογο παραμένει στη φθορά του χρόνου.
      Καλό απόγευμα! Φιλάκια! :)

      Διαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs