Senso: Το κρυφό σημειωματάριο της Κόμισσας Λίβια - Camillo Boito

5.6.17


Οι φίλοι του καλού κινηματογράφου και ειδικότερα οι τόσοι θαυμαστές του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι θα θυμούνται ασφαλώς την αριστουργηματική του ταινία Senso. Το σενάριο αυτής της ταινίας βασίστηκε σ’ ένα μικρό αφήγημα του Καμίλο Μποΐτο, Το κρυφό σημειωματάριο της κόμισσας Λίβια.
Κείμενο – εξομολόγηση : είναι γραμμένο απ’ την κόμισσα Λίβια όχι για να μείνει και να ξεχαστεί σ’ ένα κάποιο συρτάρι αλλά να διαβαστεί από πολλούς. «Σατανική» συγγραφική σκηνοθεσία από μια γυναίκα που κλείνει την αφήγησή της αντιστρέφοντας εικόνες και παραστάσεις με την τελευταία ειρωνική φράση: «Λίβια είσαι ένας άγγελος».
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Μετά την Ερωμένη του Βασιλιά και την Υπερηφάνεια και Προκατάληψη, ήμουν σίγουρη πως αυτό το βιβλίο δε θα με απογοήτευε: Βεβαιώθηκα για τις εξαιρετικές επιλογές που κάνουν οι εκδόσεις Σμίλη. Πράγματι, το Senso είναι αρκετά σύντομο, μα οπωσδήποτε καταφέρνει να σε διαπεράσει σαν ηλεκτρικό ρεύμα.
Η Λίβια… μία νεαρή γυναίκα, παντρεμένη με τον Κόμη που ήταν πολλές δεκαετίες μεγαλύτερός της, χαμένη στις δικές της σκέψεις, περιφρονώντας παντελώς τον κόσμο, ζει τη ζωή της με την υπέρμετρη ματαιοδοξία, εγωπάθεια, ναρκισσισμό και εγωκεντρισμό που τη διακρίνουν. Πιστεύοντας πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άλλη γυναίκα πιο όμορφη από εκείνην, απολαμβάνει το θαυμασμό των ανδρών και τη ζήλια των γυναικών, μέχρι τη στιγμή που η μοίρα της παίζει ένα σκληρό παιχνίδι. Τυφλωμένη από αισθήματα εγωπάθειας, παίρνει φοβερές αποφάσεις και δίχως να μετανιώσει στιγμή συνεχίζει να ζει με σημαία της τη ματαιοδοξία της.
Μία ιστορία πολύ έξυπνα στημένη, όχι πολύ απροσδόκητη, μα με πολύ έντονα συναισθήματα πάθους και με σκέψεις που σε αγγίζουν, αλλά και με εικόνες και περιγραφές που σε ταξιδεύουν και σε μεταφέρουν στην Ιταλία του 19ου αιώνα. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, ένιωσα πραγματικά σαν η Λίβια να στεκόταν απέναντί μου και να μου τα διηγούνταν, καθώς παίρναμε το τσάι μας. Χαίρομαι που έφτασε μέχρι τα χέρια μου αυτό το βιβλίο, γιατί πραγματικά αξίζει να διαβαστεί.


Ταυτότητα του έργου:
Συγγραφέας: Camillo Boito
Εκδόσεις: Σμίλη
ISBN: 978-960-7793-03-4
Σελίδες: 95
Μετάφραση: Ανδρέας Νεοφυτίδης


__________________________________________________________
Ο Camillo Boito γεννήθηκε στη Ρώμη το 1836 από πατέρα Ιταλό και μητέρα Πολωνέζα. Σπούδασε αρχιτεκτονική και το 1859 έγινε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Μιλάνο. Μελέτησε ιστορία τέχνης και ασχολήθηκε τόσο με τις καλές όσο και με τις εφαρμοσμένες τέχνες. Συγκεκριμένα έγραψε για τον Ντα Βίντσι, τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Παλλάντιο αλλά και για τα ψηφιδωτά και για το σχέδιο πάνω σε ύφασμα. Ο μικρότερος αδερφός του ο Arrigo ήταν γνωστός συγγραφέας και λιμπρετίστας του Βέρντι. Ο Camillo  ασχολήθηκε με τη  λογοτεχνία μόνο για χόμπυ. Ωστόσο τα διηγήματά του άρεσαν και εξακολουθούν να διαβάζονται μέχρι και σήμερα. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Μιλάνο όπου και πέθανε το 1914. Το Senso είναι το γνωστότερο διήγημά του, που έγινε και ταινία από τον Luchino Visconti το 1954 με πρωταγωνίστρια την Alida Valli.





You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Πολύ ωραίο φαίνεται το βιβλίο! Εκδόσεις Σμίλη, σταθερή αξία! ♥
    Καλή εβδομάδααα!☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι Σταυρούλα μου, είχες απόλυτο δίκιο! Όλα τα βιβλία που έχουν εκδώσει είναι ένα κι ένα!
      Καλή εβδομάδα με υγεία, γλυκούλα μου! ❤

      Διαγραφή
  2. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. Λογικό κιόλας, μιας και οι εκδόσεις Σμίλη είναι εγγύηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς έχουμε πολλά στη βιβλιοθήκη ακόμα να αναμένουν για να διαβαστούν ;-)

      Διαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs