Τα σύννεφα μαζεύονται στη Δύση - Νινέττα Βολουδάκη

12.6.17


Το βιβλίο "Τα Σύννεφα Μαζεύονται στη Δύση", το δεύτερο της τριλογίας "Βασιλίς Ειρήνη η εξ Αλαμανών", ξεκινά με το θάνατο του Ιωάννη Κομνηνού και την άνοδο στο θρόνο του γιου του, Μανουήλ. Ο τίτλος του δηλώνει τόσο τα σύννεφα της παρακμής, όσο και τα σύννεφα της σταυροφορίας και τη φθορά που επέφεραν στην αυτοκρατορία, ενώ περιγράφονται οι αλλαγές στη νοοτροπία, τη ζωή και στα ήθη της νέας Αυλής, οι οποίες άρχισαν να γίνονται από την ενθρόνιση του νέου αυτοκράτορα.
Η Μπέρθα του Σούλτσμπαχ βρέθηκε τρία χρόνια στο περιθώριο, μέσα στην αβεβαιότητα για το μέλλον της, γιατί η θέση της -μια απλή κοντέσα, συγγενής εξ αγχιστείας ενός βάρβαρου ρήγα- αλλά και η προσωπική αδιαφορία του Μανουήλ τον έκαναν να διστάζει να πάρει μια οριστική απόφαση.
Ο γάμος τους έγινε τελικά τον Ιανουάριο του 1146 και η κοντέσα Μπέρθα έμεινε στην ιστορία ως "βασιλίς Ειρήνη η εξ Αλαμανών".
Ωστόσο, ο Μανουήλ είχε αποκτήσει ένα νόθο γιο από την ανεψιά του, την κόρη του αδερφού του που είχε πεθάνει, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις του με δύο πατριάρχες, πρώτα με τον Μιχαήλ Κουρκούα και ύστερα με τον Κοσμά Αττικό, που ανέβηκε στον πατριαρχικό θρόνο μετά την παραίτηση και το θάνατο του πρώτου.
Την άνοιξη του 1146, ο Μανουήλ ξεκίνησε εκστρατεία για να πολιορκήσει το Ικόνιο, αλλά οι ειδήσεις για μια νέα σταυροφορία που ξεκινούσε στη Δύση τον έφεραν πίσω στη Βασιλεύουσα...

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Τι να πει κανείς για τη Νινέττα Βολουδάκη; Τι λέξεις να βρω να πω που θα χαρακτηρίζουν ανάλογα τα αισθήματά μου για τα έργα της... Κι αναφέρομαι στον πληθυντικό, γιατί ό,τι δικό της έχω διαβάσει μέχρι τώρα (Ελισάβετ και Δαμιανός, Η Ξένη απ' το Βορρά και την ομίχλη) με έχει απλά συγκλονίσει, έχει μιλήσει μέσα μου!
Η ιστορία συνεχίζεται από εκεί που μας άφησε το πρώτο μέρος της τριλογίας «Βασιλίς Ειρήνη η εξ Αλαμανών», Η ξένη από το Βορρά και την ομίχλη. Άλλο ένα βιβλίο που δεν ήθελα με τίποτα να τελειώσει, που το διάβαζα κυριολεκτικά αχόρταγα... Μελίρρυτος λόγος, απαλός σαν χάδι, κυλάει τόσο αβίαστα σαν ρυάκι, κι ωστόσο καθόλου απλουστευμένος μα περίτεχνα διαμορφωμένος. Λέξεις συνδυασμένες κατάλληλα ώστε να αποδίδουν πραγματικές εικόνες, που δεν έβλεπα με τα μάτια μου, αλλά έφτιαχνα με το νου μου... Λέξεις της βυζαντινής καθημερινότητας που με μετέφεραν μέσα στο κλίμα της εποχής... Φυσικά όπως στα άλλα βιβλία, έτσι και σε αυτό, στο τέλος υπήρχε παράρτημα όπου βυζαντινές λέξεις μεταφράζονταν στη νέα ελληνική.
Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, όπως και τα άλλα βιβλία της κυρίας Βολουδάκη, αισθάνθηκα πως έκανα ένα πραγματικό ταξίδι μέσα στο χρόνο... Σαν να ζούσα κι εγώ εκεί, σαν να ήμουν κομμάτι της ιστορίας...
Περιττό να πω ίσως το ποσό ανυπομονώ να εκδοθεί και το τελευταίο μέρος της τριλογίας «Βασιλίς Ειρήνη η εξ Αλαμανών», για να τρέξω να το προμηθευτώ!
Το μεγαλύτερο σοκ για εμένα ήρθε όταν μετά το πέρας του βιβλίου, κάθισα να ψάξω στην εγκυκλοπαίδεια για τον Ιωάννη Κομνηνό, τον κοσμαγάπητο ή αλλιώς Καλοϊωάννη, για το γιο του Μανουήλ που διαδέχθηκε το θρόνο... Ήξερα ότι τα συγγραφικά έργα της κυρίας Βολουδάκη στηρίζονται σε ιστορικές πηγές (που αναφέρονται σαν βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου) και σε τεράστιες και πολύχρονες έρευνες της ίδιας. Όμως βλέποντας με λίγα λόγια τη ζωή τους στην εγκυκλοπαίδεια, ένιωσα να πλημμυρίζομαι από χαρά και σκέψεις «Α, να φυσικά, σύζυγος του Μανουήλ ήταν η Μπέρθα του Σούλτσμπαχ, είναι φίλη μου! Και η Μαρία η Κομνηνή, κι ο Μανουήλ, είναι γνωστοί μου!». Αυτό κατά κάποιον τρόπο με βοήθησε να δω ότι αυτοί οι άνθρωποι, για τους οποίους διαβάζουμε συχνά στα βιβλία Ιστορίας ή σε εγκυκλοπαίδειες, δεν ήταν άνθρωποι-αγάλματα. Μέσα από αυτού του είδους τα βιβλία, βλέπουμε τον Άνθρωπο μέσα τους. Βλέπουμε ότι δε διέφεραν σε τίποτα από τους κοινούς θνητούς, είχαν αισθήματα και σκέψεις, και ανάλογα με το χαρακτήρα τους ήταν και η διοίκησή τους...
Ένα βιβλίο που μαγεύει και επιβεβαιώνει το γνωστό ρητό που λέει «Όποιος διαβάζει ζει χιλιάδες ζωές»... «…και μετακινείται μέσα στο πέρασμα των αιώνων», θα συμπλήρωνα.


Ταυτότητα του έργου:
Συγγραφέας: Νινέττα Βολουδάκη
Εκδόσεις: Λιβάνης
Αριθμός σελίδων: 270
ISBN: 9789601428857




You Might Also Like

12 σχόλια

  1. Ήμουν σίγουρος ότι θα το απολάμβανες. Είναι απίστευτο πώς μπορεί ένα βιβλίο να σε ταξιδέψει... και ακόμα περισσότερο, όταν σε ταξιδεύει σε εποχές και μέρη όπου θα ήθελες να ζήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι! Είναι αλήθεια! Θα ήθελα τόσο πολύ να ζούσα στη Βασιλεύουσα... Και αυτά τα βιβλία με φέρνουν τόσο κοντά στην πραγματοποίηση αυτής της επιθυμίας... :)))

      Διαγραφή
  2. ΥΓ.: Πολύ όμορφη υπογραφή! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατ' αρχάς τι όμορφη υπογραφή! 😍 Ωραία αλλαγή έκανες! Μπράβο!
    Δεύτερον, πολύ συγκινητικά τα λόγια σου για το βιβλίο, είναι εμφανές ότι το αγάπησες και το ευχαριστήθηκες! Να σου πω την αλήθεια, μέσα στο καλοκαίρι που θα έχω τελειώσει από εξεταστική, σκέφτομαι να ξεκινήσω κι εγώ τα ιστορικά μυθιστορήματα, γιατί είναι τελικά πολύ δυνατές επιλογές!
    Φιλάκια πολλά γλυκούλα μου, καλή εβδομάδα να έχεις! 💖

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαρθούλα μου, χαίρομαι που σου αρέσει. Εννοείται να ξεκινήσεις κι εσύ! Θα περιμένω μηνυματάκια σου, να μου λες σε ποια περίοδο πας και ποιο βιβλίο επέλεξες, να μου δίνεις ιδέες κι εμένα!
      Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα! :)))

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος12.6.17

    Ευχαριστούμε πολύ για την πρόταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έρχομαι καθυστερημένα, μικρή μου, μιας και σήμερα δεν πήρα ανάσα από τις δουλειές...
    Δε γινόταν όμως να μην αφήσω το σχόλιό μου σε αυτήν την ανάρτηση. Δε θυμάμαι αν σου είχα πει ότι βρήκα τυχαία την Ελισάβετ και το Δαμιανό (σου το είχα πει;). Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο μου άρεσε, πόσο άψογο ήταν... Παρ' ότι ήταν περισσότερο νεανικό, θα έλεγα, με είχε κρατήσει σε διαρκή αγωνία. Δε θα σχολιάσω καν για το πόσο σε έβαζε μέσα στο κλίμα της εποχής, με περιγραφές και λέξεις... Ήταν υπέροχο!
    Έτσι λοιπόν, είμαι απόλυτα βέβαιη πως και αυτά τα βιβλία της τριλογίας θα είναι πολύ αξιόλογα. Δεν έχω καμία αμφιβολία για το πόσο θα τα ευχαριστήθηκες!
    Καλό ξημέρωμα! Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ που το διάβασες και σου άρεσε. Είναι σπουδαίο να αναγνωρίζεται η αξιόλογη δουλειά που κάνει κάθε συγγραφέας και να προβάλλεται, ώστε να έρχονται κι άλλοι σε επαφή με τέτοια αριστουργηματικά έργα.
      Να αναζητήσεις κι αυτά τα βιβλία! Είναι στην ίδια χρονική περίοδο!
      Πολλά φιλιά! Καληνύχτα! :)))

      Διαγραφή
  6. Από τη βιασύνη μου, ξέχασα να σου πω, υπέροχη η νέα σου υπογραφή!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs