Ο μπρούτζινος καβαλάρης - Paullina Simons

16.1.17


    Λένινγκραντ 1941. Ο πόλεμος μοιάζει μακριά από την πανέμορφη πόλη, όπου όλοι μιλάνε για ένα λαμπρό παρελθόν, τότε που λεγόταν Αγία Πετρούπολη.
    Η Τατιάνα ζει τη σκληρή πραγματικότητα της σταλινικής Ρωσίας στριμωγμένη σε δυο κάμαρες με όλη την οικογένειά της, όταν ο Χίτλερ εισβάλλει στη χώρα κι αρχίζει η τρομερή πολιορκία του Λένινγκραντ. Μέσα στους βομβαρδισμούς, στην πείνα και στον τρόμο, η Τατιάνα γνωρίζει τον έρωτα. Αλλά ο Αλεξάντερ, αξιωματικός του Κόκκινου Στρατού, κρύβει ένα μυστηριώδες κι επικίνδυνο παρελθόν.
    Κι ενώ ο αδυσώπητος χειμώνας κι ο γερμανικός στρατός πολιορκούν ασφυκτικά την πόλη, ο φλογερός τους έρωτας απειλεί να διαλύσει την οικογένεια της Τατιάνας και να αποκαλύψει το φοβερό μυστικό του Αλεξάντερ.
    Αιχμάλωτοι ανάμεσα σε δύο φονικές δυνάμεις, οι δύο νέοι παρασύρονται από το χείμαρρο της Ιστορίας, που σαρώνει τα πάντα στο διάβα του.
    Εκδόσεις Ωκεανίδα

Η άποψή μου:
Είμαι πολύ ενθουσιασμένη γράφοντας αυτή την ανάρτηση, γιατί όταν κάτι μου αρέσει, και μου αρέσει πολύ, θέλω οπωσδήποτε να το μοιράζομαι. Έτσι γίνεται και με αυτό το βιβλίο. Ο μπρούτζινος καβαλάρης, της Πωλλίνα Σίμονς.
Επειδή τα περισσότερα βιβλία που αγοράζω τα τελευταία χρόνια, πρώτα τα ανακαλύπτω από το διαδίκτυο και στη συνέχεια πηγαίνω και τα αγοράζω, θα είμαι ειλικρινής και θα πω πως δε θυμάμαι καθόλου με τι τρόπο το βρήκα κι από πού άντλησα κριτικές.
Σίγουρα έπαιξε ρόλο πως είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο είδος μου αρέσει πάρα πολύ, και ίσως επειδή αναφέρεται στη Ρωσία, που επίσης οτιδήποτε ρωσικό μου τραβάει την προσοχή και με καθηλώνει. 
Το βιβλίο αυτό με εξέπληξε γιατί σου περνούσαν όλα τόσο ατόφια... ο φόβος, ο έρωτας, η αγωνία, η χαρά... Είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο που σου μεταφέρει ιστορικές σκηνές τόσο ζωντανά και τόσο έντονα, σαν να είσαι παρών. Περιγράφει άψογα τη ζωή στην κομμουνιστική Ρωσία, την κατάσταση που επικρατούσε εν καιρώ πολέμου και τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.
Απίστευτα καλογραμμένο, με πολύ όμορφη γλώσσα και γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, όπως επίσης και πάρα πολλές ιστορικές αναφορές. Το πλήθος των σελίδων, 732, ίσως να τρομάξουν στην αρχή, αλλά η ιστορία έχει τη δύναμη να παρασύρει τόσο πολύ, ώστε κατάφερα να το διαβάσω σε 4-5 ημέρες. Κυριολεκτικά δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου και το διάβαζα παντού, στο σπίτι, μόλις ξυπνούσα, στο λεωφορείο, την ώρα που έτρωγα...
Τα λόγια είναι μικρά για να περιγράψω το πόσο αγάπησα αυτό το βιβλίο, που αποτελεί μόνο τον πρώτο από τους τρεις συνολικά τόμους της ιστορίας τους, για τους οποίους θα μιλήσω σε επόμενες αναρτήσεις.


Ταυτότητα του έργου:
Συγγραφέας: Paullina Simons
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Αριθμός σελίδων: 732
ISBN: 9789604102174
Μετάφραση: Γιάννης Σπανδωνής




You Might Also Like

12 σχόλια

  1. Από τα βιβλία που τα απολαμβάνεις και μόνο λόγω ιστορικών γεγονότων... Ήταν όντως πολύ καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, εκτός από τη λογοτεχνική του αξία, η πρόσθετη αξία ήταν οι πολλές (και ακριβείς) ιστορικές αναφορές.

      Διαγραφή
  2. Martha G.16.1.17

    Αντίθετα με τον Αλέξανδρο, θα πω ότι το ιστορικό πλαίσιο με στενοχωρούσε πάρα, μα πάρα, πολύ.. Προσπαθούσα να προσπερνάω σελίδες γιατί δεν το άντεχα ψυχολογικά να διαβάζω για τον πόλεμο.. Η ιστορία της Τατιάνας και του Αλεξάντερ ήταν αυτή που με καθήλωσε και με έκανε να διαβάζω αχόρταγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα είναι στενάχωρο να διαβάζεις σκηνές για το πώς περνούσαν οι άνθρωποι κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες του πολέμου...

      Διαγραφή
    2. Εμένα μου άρεσαν πάρα πολύ αυτές οι σκηνές. Μου άρεσε και ο τρόπος γραφής που παρουσίαζε αυτή τη μαυρίλα, την μονοτονία, την ματαιότητα... Και γενικά οι συνθήκες ζωής όπως τις περιέγραφε, που εμείς δε μπορούμε να τις φανταστούμε καν (να ζουν τόσα άτομα σε ένα μικρό δωμάτιο πχ). Επίσης, παρά το ότι είναι ένα τεράστιο βιβλίο οπτικά, συμφωνώ ότι διαβάζεται πολύ γρήγορα!

      Διαγραφή
    3. Είναι όλα θέμα γούστου, σε αυτό καταλήγω... Κι εμένα, όπως και τη Μάρθα, με έθλιβαν βαθιά αυτές οι σκηνές, αλλά πιστεύω αυτή ήταν η μεγαλύτερη αξία του βιβλίου, μιας και αποκόμιζες τεράστια ιστορική γνώση. Θα συμφωνήσω πως όσα διάβασα για τις συνθήκες ζωής είναι πράγματα που δε θα μπορούσαμε ποτέ μας να φανταστούμε...
      Καλό βράδυ! Φιλάκιααα!

      Διαγραφή
  3. Μάλλον έχουμε ξαναμιλήσει τα δυο μας για αυτό το βιβλίο αλλά και για τους άλλους τόμους! Εμένα μου σύστησε η νονά μου το πρώτο βιβλίο κι εγώ μετά διάβασα όλους τους τόμους! Οκ, πες ότι το τελευταίο βιβλίο ήταν σχετικά αναμενόμενο ως στόρι, αλλά όπως κι εσύ, δεν θα τα ξεχάσω ποτέ αυτά τα βιβλία, από καμία άποψη! Πολλά φιλιά ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου, θα σου έλεγα το αντίθετο, ότι τρίτος τόμος πραγματικά με εξέπληξε γιατί βρήκα τη συνέχεια άκρως απρόβλεπτη! χαχαχα!
      Υπέροχη ιστορία, όπως και να'χει! :)))
      Πολλά φιλάκιααα, καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Το σίγουρο είναι ότι όποιος τα ξεκινήσει τώρα, θα ξεχειμωνιάσει ευτυχισμένος! Ήταν για εμένα υπέροχη συντροφιά αυτή η τριλογία, σε περίοδο έτσι χειμερινή όπως τώρα...
    Φιλάκια πολλά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ και επαυξάνω, κυρία Ελένη! Η καλύτερη περίοδος για να τα ξεκινήσει κάποιος!
      Καλό βράδυ, πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος16.1.17

    Τα έχω διαβάσει και τα τρία! Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η ιστορία! Αν δε μου άρεσε κιόλας... δε θα συνέχιζα να διαβάζω και τα άλλα δύο!

    K.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη γι' αυτό, μικρή μου! χαχαχα!
      Καλό ξημέρωμα, ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs