Υπερηφάνεια και προκατάληψη - Jane Austen

16.2.17


«Το μυθιστόρημα "Υπερηφάνεια και προκατάληψη", το δημοφιλέστερο απ' όλα τα έργα της Τζέην Ώστεν, και ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, διηγείται την ιστορία των Μπέννετ, μιας οικογένειας με πέντε κόρες που αναζητούν την ευτυχία σ' έναν καλό γάμο. Ωστόσο, ο δρόμος προς την ευτυχία είναι σπαρμένος με εμπόδια. Μάλιστα, στην περίπτωση των δύο πρωταγωνιστών αυτά τα εμπόδια δεν οφείλονται μόνο στους άλλους αλλά και στους ίδιο τον εαυτό τους.»
(Από το οπισθόφυλλο)

Ένα βιβλίο που μου έκανε δώρο το Σεπτέμβρη η φίλη μου Σταυρούλα (τι ποια Σταυρούλα??) και που μετάνιωσα που δεν είχα διαβάσει νωρίτερα. Για την ακρίβεια βρισκόταν στο κομοδίνο μου με ένα σελιδοδείκτη κάπου ανάμεσα στις πρώτες σελίδες για τόσους μήνες, κι αυτό γιατί συνέπεσε με την έναρξη του μεταπτυχιακού μου που μου απορρόφησε μεγάλη ενέργεια και μου πήρε οποιαδήποτε διάθεση άλλου βιβλίου, εν συνεχεία το ενδιαφέρον μου στράφηκε σε άλλα είδη, αλλά ένιωθα πως τώρα είχε έρθει ο καιρός του...
Η υπερηφάνεια του κύριου Ντάρσυ για την κοινωνική του θέση και η προκατάληψη της Ελίζαμπεθ για εκείνον από την πρώτη τους συνάντηση… ή μήπως η υπερηφάνεια της Ελίζαμπεθ για τον πνευματώδη χαρακτήρα της και η προκατάληψη του κύριου Ντάρσυ για την οικογένειά της;
Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον για τους κεντρικούς ήρωες και συγκινεί βαθιά… αν και το πιο εκπληκτικό για εμένα ήταν ο αριστοτεχνικός τρόπος γραφής που με έκανε πολλές φορές να γυρίζω και να διαβάζω τα ίδια σημεία ξανά και ξανά για να το «χορτάσω».
        Αυτό που μου έλειψε λίγο ήταν το πάθος. Με αυτό εννοώ ότι θα περίμενα να διαβάσω πιο έντονα αισθήματα, πιο γνήσια, και όχι τόσο καλυμμένα κάτω από τυπικότητες και καθωσπρεπισμούς, μιας και πιστεύω πως οι άνθρωποι ερωτεύονταν πάντα με τον ίδιο τρόπο απαρχής του κόσμου.
Δεν ξέρω τι άλλο να πω, νομίζω δε χωρούν κριτικές και απόψεις γι’ αυτό το έργο. Οτιδήποτε και να λεγόταν ποτέ, θα ήταν λίγο και άστοχο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το βιβλίο της Τζέην Ώστεν όχι απλώς έχει επιζήσει μέσα στους αιώνες, αλλά αποκτά συνεχώς και νέους θαυμαστές.
Τελευταίο σχόλιο, περισσότερο για την έκδοση του βιβλίου, είχε τις πιο απαλές σελίδες που έχω δει ποτέ σε βιβλίο!... σε σημείο που δεν μπορούσα να απομακρύνω τα δάχτυλά μου από αυτό!


Πώς έγινε η αρχή; ρώτησε. Μπορώ να καταλάβω πώς επιστράτευσες όλη σου τη χάρη από τη στιγμή που έκανες την αρχή∙ τι ήταν όμως αυτό που σου έδωσε την αρχική ώθηση;
Μου είναι αδύνατο να προσδιορίσω την ώρα ή το σημείο, το βλέμμα ή τα λόγια που έθεσαν τα θεμέλια. Πάει πολύς καιρός. Όταν κατάλαβα ότι συνέβαινε, βρισκόμουν ήδη στα μισά.


Ταυτότητα του έργου:
Συγγραφέας: Jane Austen
Εκδόσεις: Σμίλη
ISBN: 978-960-7218-93-3
Σελίδες: 508
Μετάφραση: Δημήτρης Γ. Κίκιζας




You Might Also Like

6 σχόλια

  1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, αν και μεταξύ μας το αντίθετο είναι λίγο δύσκολο! Όπως λες κι εσύ, τα λόγια είναι περιττά γι' αυτό το βιβλίο! ♥♥♥
    (Ευχαριστώ και για την αναφορά ♥)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση, η ασθένεια βλέπεις, με κράτησε μέρες μακριά από υπολογιστή...
      Εννοείται πως θα σε ανέφερα! Γινόταν αλλιώς? :)))

      Διαγραφή
  2. Τι ωραίο βιβλίο! Από τα αγαπημένα μου! Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο πολύ, αν και πιστεύω είναι δύσκολο έως αδύνατο να μην αρέσει σε κάποιον αυτό το βιβλίο! Είναι πραγματικά αριστούργημα!
    Φιλάκια πολλά μικρή μου ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά είναι υπέροχο. Είναι ένα από τα πρώτα βιβλία που είχα διαβάσει στην ζωή μου, το είχα λατρέψει και είναι από τα λίγα βιβλία που έχω ξαναδιαβάσει.
    Καλή εβδομάδα αγαπημένη μου, ελπίζω να νιώθεις καλύτερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι αρκετά καλύτερα Μαρίνα μου, αν και όχι τελείως καλά ακόμα, ευχαριστώ!
      Είναι πράγματι ένα αριστούργημα!
      Πολλά φιλάκιααα!

      Διαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs