Η ερωμένη του βασιλιά - Jacques Tournier

6.2.17


«Μετά από πέντε χρόνια ευτυχισμένου έγγαμου βίου στη βασιλική αυλή του Τουρίνου, η Ζαν ντε Λυν, κόμισσα ντε Βερύ, ανακαλύπτει με οδύνη ότι ο κύριος του συζύγου της, ο βασιλιάς της Σαβοΐας Βικτόρ-Αμεντέ, την επιθυμεί παθιασμένα.
Απελπισμένη η Ζαν πασχίζει να οχυρωθεί πίσω από τη συζυγική αγάπη και πίστη, για να αποκρούσει την επίμονη πολιορκία του βασιλιά. Σύντομα όμως καταλαβαίνει ότι είναι ολομόναχη, παγιδευμένη στις σκοπιμότητες ενός υποκριτικού και ανάλγητου περιβάλλοντος...
Η Ζαν ντε Λυν είναι υπαρκτό πρόσωπο (1670-1736), και τα γεγονότα όπως εξιστορούνται εδώ ανταποκρίνονται με ακρίβεια στην πραγματικότητα.
Το 1990, το μυθιστόρημα του Ζακ Τουρνιέ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον τίτλο "The King's Whore" από τον σκηνοθέτη Αξέλ Κορτί και πρωταγωνιστές τους Τίμοθυ Ντάλτον και Βαλέρια Γκολίνο, στους ρόλους του βασιλιά και της Ζαν αντίστοιχα.»
(Από το οπισθόφυλλο)


Το βιβλίο αυτό βρέθηκε στα χέρια μου μετά από μία βόλτα στο Παζάρι Βιβλίου (θα σας δείξω σύντομα και τα υπόλοιπα αποκτήματά μου). Στην αρχή στάθηκα λίγο δύσπιστη με το παρόν βιβλίο, όμως μόλις ξεκίνησα να το διαβάζω κατάλαβα πόσο λάθος έκανα.
Ξεκινώντας, θα ήθελα να αναφέρω πόσο έντονη και δυνατή ήταν η χρήση της γλώσσας. Πραγματικά ο τρόπος γραφής ήταν «για εμένα», απόλυτα. Μου άρεσε περισσότερο από κάθε βιβλίο που έχω διαβάσει τελευταία, από αυτή τη σκοπιά. Εκτίμησα ιδιαίτερα πως δε γίνονταν εκτενείς περιγραφές που συχνά με κουράζουν, αλλά οι λέξεις είχαν ένα και μοναδικό σκοπό: να μεταφέρουν συναισθήματα…
…και το πέτυχαν. Σίγουρα η Ζαν ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο, πάνω στη ζωή της οποίας ο Ζακ Τουρνιέ πάτησε για να γράψει αυτό το μυθιστόρημα. Όμως ήταν συγκλονιστικό πως ένας άντρας συγγραφέας είχε πιάσει τόσο πολύ τη γυναικεία ψυχολογία και την είχε αποδώσει τόσο άρτια. Είχα κυριολεκτικά εκπλαγεί. Μπορούσα να αισθανθώ κάθε μία λέξη που έγραφε, και αυτό για εμένα ήταν εντυπωσιακό και έκανε το βιβλίο να ξεχωρίζει στα μάτια μου.
Μία γυναίκα που γεύεται την προδοσία, την απογοήτευση… μπορεί να γίνει αδίστακτη. Μπορεί να μη νοιάζεται για τα αισθήματα των άλλων, ούτε για τις καταστροφές που προκαλεί... η εκδίκηση να γίνει σκοπός της… για να καταλήξει πολλά χρόνια αργότερα να αναζητά τον εφηβικό εαυτό της και να ανακαλύψει πόσο μάταια ήταν όλα αυτά τα χρόνια, μιας και κάποτε… άγγιξε την ευτυχία.
Μία λυπητερή ιστορία. Η ιστορία μίας γυναίκας. Τα συναισθήματα μίας γυναίκας που το μόνο που έβλεπε γύρω της ήταν η προδοσία. Εξαιρετικό. Ειλικρινά, εξαιρετικό βιβλίο.


Ταυτότητα του έργου:
Συγγραφέας: Jacques Tournier
Εκδόσεις: Σμίλη
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 978-960-7793-99-7
Σελίδες: 154
Μετάφραση: Δημήτρης Γκινοσάτης



You Might Also Like

10 σχόλια

  1. Πρέπει να είναι πολύ καλό βιβλίο. Δεν ξέρω αν με έπεισε η ιστορία του ή η κριτική σου, αλλά νομίζω πως θέλω να το διαβάσω απεγνωσμένα!
    Καλό ξημέρωμα μικρή μου, πολλά γλυκά φιλιά! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχο. Σπάνια ενθουσιάζομαι τόσο πολύ με βιβλίο, όμως όταν συμβαίνει αυτό συνήθως αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω. Επομένως, δεν έχεις παρά να το αναζητήσεις πολύ-πολύ γρήγορα!
      Φιλάκια πολλά, Ελένη! Καληνύχτα! :)))

      Διαγραφή
  2. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. Δηλαδή φαίνεται να ήταν μία καλή επιλογή τελικά, παρ' ότι ξεκίνησες με δυσπιστία. Φαίνεται ωστόσο αρκετά "γυναικείο" ανάγνωσμα, τι θα έλεγες προς το ανδρικό αναγνωστικό κοινό? (Να το διαβάσω ή μπα?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω να σου πω πολλά, παρά μόνο αυτό: Γράφτηκε από άντρα! Κι αυτό λέει πολλά κατά τη γνώμη μου... Αν δε σε έχω πείσει μέχρι τώρα, ξεκίνησέ το και βλέπεις! :)

      Διαγραφή
  3. Γράφτηκε από άντρα; Εντάξει ένας λόγος παραπάνω για να το διαβάσω. Πιστεύω πως θα με αγγίξει πολύ βαθιά! Ευχαριστόύμε Αναστασία μου και για αυτή την πρόταση.
    :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα πάντως με κέρδισε και με το παραπάνω. Πολλές γυναίκες πιστεύω θα το νιώσουν...
      Να είσαι καλά Μαράκι μου, πολλά πολλά φιλάκια! Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  4. Αχ... Πολύ στενάχωρη πρέπει να ήταν η ζωή της... Θα ήθελα πολύ να το διαβάσω...
    Καλημέρα ομορφιά μου! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, πράγματι έτσι ήταν... Να το αναζητήσεις λοιπόν, Μάρθα μου.
      Πολλά πολλά φιλάκια! Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  5. Φαίνεται πολύ καλό βιβλίο. Έκανες καλή επιλογή, από ότι φάνηκε. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs