Βιλέτ (Vilette) - Charlotte Brontë

29.11.17

«Δημοσιευμένο τον Ιανουάριο του 1853, πέντε χρόνια μετά την εκπληκτική επιτυχία της "Τζέην Έυρ", το μυθιστόρημα Βιλέτ αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας ώς τη στιγμή που η ζωή της κατασταλάζει. Μεγάλα κομμάτια του, μεταπλασμένα με αριστοτεχνικό τρόπο σε λογοτεχνία, αποτυπώνουν μάλλον τη ζωή της ίδιας της Σάρλοτ Μπροντέ. Λεπτότατες ψυχολογικές παρατηρήσεις παρακολουθούν την περιπέτεια της ηρωίδας λεπτό προς λεπτό: έναν απροσδόκητο έρωτα, μια μεγάλη αγάπη, την αγωνία, τη μοναξιά, το θάρρος ενός ανθρώπου που ψάχνει το δρόμο του.
Ο αναγνώστης παρασύρεται σ' άλλον χρόνο, συνδιαλέγεται, εισχωρεί στο τοπίο του 19ου αιώνα.»

(Από την παρουσίαση του οπισθόφυλλου)



Σκέφτομαι εδώ και μέρες τι θα μπορούσα να πω για τη Βιλέτ... Τι θα μπορούσα να πω για τη Σάρλοτ Μπροντέ
Η Βιλέτ είναι το πρώτο έργο της που είχα την τιμή να διαβάσω. Κι όταν λέω ότι είχα την τιμή, το εννοώ. Η ιστορία της Λούση Σνόουι διαδραματίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της στη Βιλέτ, πόλη της Λαμπασκούρ. Στην πραγματικότητα η Βιλέτ είναι οι Βρυξέλλες, και η Λαμπασκούρ δεν είναι άλλη χώρα από το Βέλγιο.
Η Λούση Σνόουι είναι ένας τύπος γυναίκας που με εξέπληξε, για τα δεδομένα της εποχής. Η Λούση είναι μία 23χρονη γυναίκα, που για την εποχή θεωρείται ήδη γεροντοκόρη, βαθιά τραυματισμένη από το βαριά θανατικό παρελθόν της. Έχει ανάγκη να εργαστεί για να κερδίσει χρήματα καθώς θέλει να είναι ανεξάρτητη στη ζωή, γι’ αυτό αναλαμβάνει ρόλους όπως να φροντίζει μία ηλικιωμένη γυναίκα, και στη συνέχεια να γίνεται καθηγήτρια αγγλικών σε ένα σχολείο θηλέων. Είναι έξυπνη και τρομερά αξιοπρεπής, συνεσταλμένη και ευαίσθητη, κάτι που όμως συχνά παρερμηνεύεται και πολλοί τη θεωρούν ψυχρή, καυστική, ισχυρογνώμων… Η ίδια για τον εαυτό της δεν αισθάνεται τίποτα πέρα από ταπείνωση, θεωρώντας πως είναι λίγο αργόστροφη και δεν αντιλαμβάνεται ποτέ πως είναι όμορφη πιθανόν με ένα δικό της τρόπο. Θα έλεγε κανείς πως είναι ίσως και λίγο ανασφαλής.
Καθώς διηγείται σε α’ πρόσωπο τη ζωή της, επιμένει να αφηγείται ιστορίες που ίσως και να μην ενδιαφέρουν τον αναγνώστη, αλλά αφήνει ακάλυπτη την ψυχή της και τα ευγενικά της αισθήματα. Εάν περιμένει κανείς να διαβάσει ιστορίες για θυελλώδεις έρωτες που υπερνικούν τα εμπόδια, θα αστοχήσει. Η Λούση είναι ένας πολύ σκεπτόμενος άνθρωπος που έχει φιλοσοφήσει σε βάθος τη ζωή, τόσο μέσα από δικά της βιώματα, όσο και παρατηρώντας τις ζωές των γύρω της, και υποφέρει από χρόνια ψυχική μοναξιά. Έτσι, το μόνο που χρειάζεται είναι μία ήπια και θερμή αγάπη, που θα έχει θεμελιωθεί στην εκτίμηση, στη φιλία και στην αγνότητα της ανιδιοτέλειας.
Ποιότητα. Τίποτα άλλο. Η Βιλέτ προσφέρει ξεκάθαρα μέσα από τη μελαγχολία της αφήγησης, την ύψιστη ποιότητα.



Ταυτότητα του έργου:
Συγγραφέας: Charlotte Brontë
Εκδόσεις: Σμίλη
ISBN: 9789606880117
Σελίδες: 722
Μετάφραση: Μαρία Λαϊνά



You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Πολύ ωραία και "γεμάτη" κριτική. Η Σαρλότ Μπροντέ μπορεί να θεωρείται λίγο βαριά, αλλά λατρεύω το γράψιμό της. Εκπνέει μια μελαγχολία που καταφέρνει έτσι να απεικονίσει πολύ καλά και τη δική της ψυχική κατάσταση. (Αν διαβάσει κανείς για τη ζωή της, θα εκπλαγεί από το πόσο άτυχη στάθηκε αυτή η γυναίκα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά, προτιμώ αυτό το είδος του γραψίματος. Είναι η πρώτη φορά που διάβασα κάτι δικό της και έγινε μεμιάς η αγαπημένη μου! Το ύφος που μου αρέσει να διαβάζω...
      Όσο για τη ζωή της, λυπήθηκα αφάνταστα...

      Διαγραφή
  2. Πώς φαίνεται όταν ένα βιβλίο σου αρέσει... 🙂
    Ήμουν σίγουρη ότι θα σου άρεσε, γιατί έχω καταλάβει πως γενικά σου αρέσουν τα κλασικά. Και οι αδερφές Μπροντέ δεν είναι απλώς κλασικές, αλλά και ποιοτικότατες.
    Σε φιλώ γλυκιά μου! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ναι! Ο ενθουσιασμός δεν κρύβεταααααιι! :D
      Φιλάκια πολλά Μάρθα μου!

      Διαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs