Σάσενκα - Simon Montefiore

17.5.17



«Χειμώνας 1916: Στην Αγία Πετρούπολη, η δεκαεξάχρονη Σάσενκα, κόρη του πρίγκιπα Τσάιτλιν, σπουδάζει στο Ινστιτούτο Σμόλνι για Ευγενείς Κορασίδες. Η μητέρα της Αριάδνη, οπιομανής, την εγκαταλείπει και κάνει έκλυτη ζωή με τον Ρασπούτιν.
Ένα σκοτεινό χειμωνιάτικο απόγευμα στην τσαρική πόλη, ενώ η γκουβερνάντα της περιμένει να την παραλάβει έξω από το σχολείο, τη συλλαμβάνει η μυστική αστυνομία του τσάρου. Η Σάσενκα θα εμπλακεί σε μια περιπέτεια γεμάτη μυστήριο, απαγορευμένους έρωτες και θανάσιμα παιχνίδια, που θα την οδηγήσει στη φυλακή και στην ανατροπή ολόκληρης της ζωής της.
Η ιστορία της μένει θαμμένη για μισό περίπου αιώνα, ώσπου μια νεαρή ιστορικός αναδιφά στα προσωπικά αρχεία του Στάλιν και αποκαλύπτει μια συγκλονιστική ιστορία πάθους και προδοσίας, θηριώδους σκληρότητας και απρόσμενου ηρωισμού – και μιας γυναίκας που αναγκάστηκε να κάνει μια ασύλληπτη επιλογή...
Ένα καθηλωτικό βιβλίο, στα ίχνη των μεγάλων επικών έργων "Δόκτωρ Ζιβάγκο" και "Η Εκλογή της Σόφι".»
(Από το οπισθόφυλλο)

Τι θα μπορούσα να πω για αυτό το βιβλίο; Η λέξη «συγκλονιστικό» είναι, πιστεύω, πολύ μέτρια και λίγη για να χαρακτηρίσει τα συναισθήματα που μου γέννησε η ιστορία της Σάσενκα.
Γεννήθηκα παθιασμένη, νομίζω, για την ιστορία της Ρωσίας, ειδικά για τις αρχές  του 20ου αιώνα, για την τελευταία τσαρική οικογένεια, για τα γεγονότα που οδήγησαν στην εξορία τους, τη θανάτωσή τους και το πολιτικό σκηνικό που ακολούθησε με ηγέτες το Λένιν και το Στάλιν. Γι’ αυτό το λόγο, αρχικά το βιβλίο ήταν ένα πραγματικό δώρο στα χέρια μου, το οποίο με μύησε ακόμα περισσότερο στη βαναυσότητα της εποχής.
Η Σάσενκα, μία έφηβη και αργότερα μία γυναίκα, που δε συμπαθούσα καθόλου για να είμαι ειλικρινής (και θεωρώ πως δεν κατάφερε να πείσει για γυναίκα μόνη της, αλλά φώναζε πως ήταν κύημα ενός ανδρικού μυαλού που την ήθελε γυναίκα), είναι πωρωμένη με την ιδεολογία της και έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αποδείξει τη γενναιότητά της και να υπερασπιστεί τα πιστεύω της. Έτσι συλλαμβάνεται δύο φορές, για διαφορετικούς λόγους και έπειτα από τη δεύτερη φορά η τύχη της αγνοείται…
Ο συγγραφέας έκανε τόσο καλή δουλειά στο γράψιμο του βιβλίου του, έπειτα από δέκα χρόνια μελέτης της εποχής, που κάθε λέξη άφηνε ένα στίγμα μέσα μου. Οι σκηνές που εκτυλίσσονταν ήταν τόσο δυνατές, τόσο ρεαλιστικές, που ένιωθα την αγωνία και τον τρόμο σαν να διαδραματίζονταν μπροστά μου και, όταν τελικά έπρεπε να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου, αισθανόμουν σαν κάποιος να με είχε σκουντήξει για να επιστρέψω στην απότομα πραγματικότητα.
Ένα βιβλίο που με συγκλόνισε, με γέμισε σκέψεις, αισθήματα, και που ακόμα και μέρες μετά το πέρας του συνεχίζει να υπάρχει με μεγάλη ένταση μέσα στο μυαλό μου. Ένα βιβλίο που ειλικρινά αξίζει να διαβαστεί… Η Σάσενκα ίσως είναι ένα φανταστικό πρόσωπο, μα η ιστορία της τόσο αληθινή για χιλιάδες άλλους ανθρώπους που έτυχε να ζήσουν τη συγκεκριμένη περίοδο, στη συγκεκριμένη χώρα… Ένα βιβλίο που θα σημαδέψει ανεξίτηλα κάθε αναγνώστη και θα συγκινήσει ακόμα και την πιο σκληρή καρδιά.


Ταυτότητα του έργου:
Συγγραφέας: Simon Montefiore
Εκδόσεις: Λιβάνης
Σελίδες: 608
ISBN: 978-960-14-2568-9
Μετάφραση: Σακελλαροπούλου Χριστιάννα





You Might Also Like

12 σχόλια

  1. Μιας και έχω αρχίσει να διαβάζω όλο και περισσότερα για αυτήν την εποχή της Ρωσίας, και μόλις τελείωσα επίσης τη δολοφονία του Ρασπούτιν, άρα πιστεύω αυτό το βιβλίο θα είναι ό,τι πρέπει για να συνεχίσω. Τα τόσο θετικά σου λόγια με έχουν κάνει να ανυπομονώ και να προσδοκώ κάτι πολύ καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με άφησε άφωνη αυτή η κριτική σου γιατί μέσα τις τις λέξεις σου αισθάνομαι πως αυτό το βιβλίο το "βίωσες" πολύ έντονα. Αυτό τελικά δεν ψάχνουμε από ένα βιβλίο...?
    Φιλάκια πολλά, γλυκούλα μου! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς ψάχνουμε και, για να είμαι και ειλικρινής, είχα πολύ καιρό να το βρω!
      Φιλάκιααα!

      Διαγραφή
  3. Δεν ξέρω αν θα άντεχα να διαβάσω κάτι τέτοιο, το όλο πολιτικό κλίμα που επικρατούσε μου φαίνεται πολύ βαρύ για εμένα.. Αδιαμφισβήτητα όμως μέσα από την κριτική σου φαίνεται πως είναι πολύ δυνατό βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβαίνω, είναι γενικά μία σκληρή περίοδος... Όπως γράφω και στην ανάρτηση, με συγκλόνισαν απίστευτα οι σκηνές. Αν είσαι σε ευάλωτη ψυχολογία, καλύτερα να το αφήσεις προς το παρόν.
      Καλό βράδυ Μάνο!

      Διαγραφή
  4. Λοιπόν, Αναστασάκι, είχα πέσει πάνω του και το απέρριψα γιατί δε μου άρεσε και πολύ το εξώφυλλο. Ξέρω, ανόητος λόγος, αλλά είναι και το εξώφυλλο ένα κριτήριο για το αν θα πάρω ενα βιβλίο ή όχι...
    Μετά από τη σημερινή σου ανάρτηση, περιττό να σου πω πόσο έχω μετανιώσει...
    Καλό σου βράδυ, μικρή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλιότερα είχα κι εγώ το εξώφυλλο σαν έναν παράγοντα για την απόκτηση ενός βιβλίου... αλλά σταδιακά έπεισα τον εαυτό μου πως δεν είναι και πολύ σωστό κριτήριο. Σκέψου πως προσωπικά δε μου αρέσουν καθόλου τα εξώφυλλα που απεικονίζουν γυναίκες, θα έλεγα κιόλας ότι με εκνευρίζουν... αλλά τι να κάνουμε, δε θα διαβάσουμε το βιβλίο;...
      Προτείνω να του δώσεις μια ευκαιρία!
      Καλό βράδυ, φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται! Θα το αναζητήσω κάποια στιγμή, αν και όχι άμεσα γιατί έχω αρκετό δράμα στη ζωή μου, δε θέλω και στα βιβλία χαχα!
    Υ/Γ: Σαν απάντηση στο σχόλιο της κας. Ελένης θα ήθελα να πω ότι μου έχει τύχει πολλές φορές να μην αντέχω να διαβάσω βιβλίο επειδή με ενοχλεί το εξώφυλλο και τελικά το βιβλίο να είναι εξαιρετικό. Μου φαίνεται πως τελικά όλα παίζουν ρόλο!
    Φιλιά πολλά! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα μου δημιούργησε πολύ μεγάλη ένταση, και μάλιστα αν δεν ήθελες να το διαβάσεις δε θα κρατιόμουν και θα σου αποκάλυπτα την πλοκή -σκέψου πόσο με επηρέασε...
      Να σου πω την αλήθεια, πλέον προσπερνάω το εξώφυλλο για τον ίδιο λόγο... Μπορεί να μη μου αρέσει (υπάρχουν και φορές που δε μου αρέσει καθόλου), αλλά το βιβλίο να είναι τέλειο. Δε θα ήθελα να χάσω την ευκαιρία να διαβάσω κάτι καλό για έναν τέτοιο λόγο, όπως το εξώφυλλο. Επομένως... δεν το βλέπω πια σαν παράγοντα.
      Πολλά φιλάκιααα! Καλό βράδυ! ❤

      Διαγραφή
  6. Ιωάννα21.5.17

    Ευχαριστούμε πολύ για την πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs