«Μάγισσες της Σμύρνης» - Θέατρο Παλλάς

5.11.18


Οι «Μάγισσες της Σμύρνης» επιστρέφουν στην Αθήνα και πρόκειται να μαγέψουν τα πλήθη. Ο σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής θα μας ταξιδέψει 130 χρόνια πίσω στα παράλια της Σμύρνης με μια έντονη ιστορία γεμάτη έρωτες, πάθος και ξόρκια. Η ιστορία που αγαπήθηκε όσο καμία άλλη αρχικά από τους αναγνώστες και έπειτα από τους τηλεθεατές του Mega, έρχεται για να ταράξει τα ήρεμα νερά μας.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται η Μαρία Καβογιάννη, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Μέμος Μπεγνής, ο Ηλίας Μελέτης και στο ρόλο της μάγισσας Αττάρτης, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Σμύρνη, 1887. Η Κατίνα είναι μια φτωχή, έξυπνη κι αδίστακτη Σμυρνιά. Η ζωή της αλλάζει όταν γνωρίζει την Αττάρτη, μια Τούρκα μάγισσα, που την παίρνει υπό την προστασία της. Έτσι η Κατίνα βάζει στόχο να ανέβει ψηλά. Ερωτικά φίλτρα, μπουγιούμ, λιώματα και μαγικά ποτέ δεν κάνουν λάθος. Καταφέρνει να παντρευτεί τέσσερις άντρες, τον ένα καλύτερο από τον άλλον, τον ένα πλουσιότερο από τον άλλον. Όσο ανεβαίνει πιο ψηλά σε κοινωνική τάξη, η Κατίνα ανακατεύεται στις δουλειές τους και κουμαντάρει άξια τα εμπόρια, τις μπάνκες, τα καπνά, φτάνοντας μια μέρα να γίνει αρχόντισσα όλης της Σμύρνης. Εκατό χρόνια μετά, σ’ ένα σκονισμένο μπαουλάκι στο σπίτι της Αίγινας, βρέθηκαν οι γραφές, τα ξόρκια και τα μαγικά της.



Το προηγούμενο Σάββατο, 27 Οκτωβρίου, έζησα την ανεπανάληπτη εμπειρία να δω την εν λόγω παράσταση στο θέατρο Παλλάς, στην οδό Βουκουρεστίου στο κέντρο της Αθήνας. Τα εισιτήρια τα είχαμε κλείσει καιρό πριν, και θεωρώ μεγάλη τύχη που είχαμε καταφέρει να βρούμε εισιτήρια σε καλές τιμές, μιας και η αλήθεια είναι πως οι τιμές ήταν... στα ύψη! Ωστόσο, το θέατρο ήταν κατάμεστο από θεατές σε όλα τα διαζώματα, γεγονός που προσωπικά με ευχαρίστησε, καθώς έβλεπα ανθρώπους που εν καιρώ κρίσης βρίσκουν τρόπους να ψυχαγωγηθούν.
Στα της παράστασης τώρα... Μπορεί το βιβλίο «Μάγισσες της Σμύρνης» να βρίσκεται στην κατοχή μου χρόνια τώρα, παρ' όλα αυτά δεν το έχω διαβάσει ποτέ. Όπως επίσης, θα πρέπει να αναφέρω πως δεν είδα ποτέ τα επεισόδια της σειράς που προβλήθηκε στο Mega, ακόμα και σε επανάληψη. Αυτό που θέλω να πω είναι πως πηγαίνοντας να δω την παράσταση, γνώριζα μόνο τη βασική ιστορία της Κατίνας, πως δηλαδή ήταν ήταν μία πολύ έξυπνη κοπέλα που εμπλεκόμενη με μάγια κατάφερε να ανελιχθεί κοινωνικά. Δε γνώριζα λεπτομέρειες, επομένως και δε θα ήμουν σε θέση να κάνω συγκρίσεις της παράστασης με το βιβλίο ή τη σειρά.

Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου στο ρόλο της Αττάρτης

Η παράσταση μού άρεσε, και μάλιστα πάρα πολύ. Σε μετέφερε άψογα στο κλίμα της εποχής, μιας εποχής δηλαδή που τα μάγια, οι προκαταλήψεις και οι δεισιδαιμονίες έδιναν και έπαιρναν. Από τη μία πλευρά, η καλή κοινωνία της Σμύρνης, οι πλούσιοι, οι μορφωμένοι... και από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα που έδιναν μάχη για μια θέση στον ήλιο και μια καλύτερη μοίρα. Υπέροχο ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο ακόμα αποτέλεσαν οι χαρακτηριστικοί ιδιωματισμοί της γλώσσας, αλλά και οι διάφορες τουρκικές εκφράσεις που ακούγονταν καθ' όλη τη διάρκεια του έργου. Μία παράσταση απόλυτα ατμοσφαιρική, ταξιδιάρικη, αλλά που σε εμένα προσωπικά μου άφησε πολλούς προβληματισμούς σε σχέση με τη χρήση της μαγείας... Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Ευθαλία (της οποίας το ρόλο ενσάρκωνε η αξεπέραστη και μοναδική Μαρία Καβογιάννη): «Δεν είμαστε μάγισσες! Είμαστε κυνηγημένες!»... μιας και η ίδια, Ελληνοπούλα που ερωτεύτηκε παράφορα και αμφίδρομα έναν Τούρκο και τον παντρεύτηκε, βίωσε τον κακοχαρακτηρισμό και την περιθωριοποίηση από την υπόλοιπη κοινωνία της Καππαδοκίας, όπου ζούσε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να δουλέψει σκληρά και να κερδίσει με νύχια και δόντια τη ζωή και να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στην κόρη της, την Καντίμ, ή αλλιώς Κατίνα, όπως ονομάστηκε αργότερα όταν ταξίδεψαν στη Σμύρνη.

Η Μαρία Καβογιάννη στο ρόλο της Ευθαλίας

Τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν υπέροχα, όπως το ίδιο και οι ερμηνείες. Θα τολμήσω, ωστόσο, να παραθέσω την προσωπική μου άποψη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, της Κατίνας, τον οποίο έπαιζε η Σμαράγδα Καρύδη. Μέσα από όσα είχα διαβάσει πάνω κάτω για την Κατίνα, αλλά και μέσω της περιγραφής του ίδιου του έργου, η Κατίνα φαινόταν να είναι μία αποφασιστική, πανέξυπνη, επιβλητική και αδίστακτη νέα γυναίκα, με πυγμή, και σκοτεινό προφίλ. Στη συγκεκριμένη παράσταση, το προφίλ της Κατίνας φάνηκε πολύ πιο αδύναμο, ελλιπές, που του έλειπε το τσαγανό και η αποφασιστικότητα, ενώ διαφαινόταν περισσότερο το νάζι και η γλυκύτητα. Δεν ξέρω αν ήταν αδυναμία του σκηνοθέτη να αποδώσει το ρόλο, αλλά θεωρώ πως ο ρόλος αυτός δεν ταίριαζε στη Σμαράγδα Καρύδη, και αυτό το βρίσκω ως ένα γερό μειονέκτημα του έργου.
Σε γενικές γραμμές πάντως, η παράσταση με άφησε ικανοποιημένη. Σίγουρα ήταν μία παράσταση που άξιζε να την παρακολουθήσουμε.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Νικολέτα Βλαβιανού, Μανώλης Γεραπετρίτης, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Βερόνικα Δαβάκη, Γιώργος Δεπάστας, Δανάη Μπάρκα, Αθηνά Νιαβή, Γιώργος Παράσχος, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Ευγενία Σαμαρά, Ευσταθία Τσαπαρέλη και άλλοι


Ο Μελέτης Ηλίας στο ρόλο του Σύριου Καραμάνου

Η Νικολέτα Βλαβιανού στο ρόλο της ξαδέλφης της Ευθαλίας, Φούλας

Ο Μέμος Μπεγνής στο ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμάνου



Διάρκεια παράστασης: 3 ώρες
Συνολική διάρκεια (με διαλείμμα): 3.5 ώρες






You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Ξέρεις τι λατρεύω σε αυτές τις παραστάσεις Αναστασία, εκτός των άλλων ;
    Μα φυσικά την υπέροχη ενδυματολογία αλλά και το μακιγιάζ.
    Πρέπει να είναι μια επιβλητική δημιουργία.
    Καλή βδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν την έχω δει, αν και ελπίζω σύντομα... Τα σχόλια που έχω ακούσει δεν είναι και τα καλύτερα, γι' αυτό και περιμένω να πάω και να δω ιδίοις όμασι. Χαίρομαι όμως που βλέπω από εσένα ότι ήταν καλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πήγαμε κι εμείς με τον σύζυγο. Θα επιβεβαιώσω αυτό που λες, ο ρόλος της Κατίνας δεν ταίριαζε στη Σμαράγδα Καρύδη. Με ξένιζε. Κατά τα άλλα όμως ήταν μία πολύ αξιόλογη και μεγάλη παράσταση, που μου άρεσε.
    Συνέχισε να μας ανεβάζεις με τις επιλογές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο χαίρομαι με τις επιλογές σου! Πραγματικά με παρακινείς να πηγαίνω κι εγώ σε θέατρο, σινεμά κλπ... Ευτυχώς που έχω κι εσένα για να θυμάμαι ότι πρέπει να βγαίνω έξω και να κάνω ποιοτικές επιλογές.
    Τη σειρά δεν την έχω δει, ούτε το βιβλίο έχω διαβάσει (όπως κι εσύ), αλλά ελπίζω να βρω πλέον εισιτήρια για την παράσταση.
    Χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs