Παύλιανη - Γραβιά 💜 (Μια κυριακάτικη εκδρομή)

26.10.18


Είμαι από τους ανθρώπους που δεν αντέχω τη στασιμότητα και τη ρουτίνα. Θέλω να αλλάζω παραστάσεις, να γνωρίζω νέους τόπους, να βλέπω πράγματα που δεν ήξερα και να αποκτώ νέες εμπειρίες. Ο κόσμος που ζούμε είναι γεμάτος ομορφιές και αξίζει να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Και η χώρα μας, ειδικά, μπορεί να είναι μικρή, αλλά είναι πραγματικά πλούσια σε φυσική ομορφιά.
Η αλήθεια είναι πως πέρυσι εργαζόμουν καθημερινά, και με αυτό εννοώ ότι εργαζόμουν full time και τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Και καθώς η σχολική χρονιά δεν έληξε τον Ιούνιο με τις εξετάσεις των παιδιών, αλλά συνεχίστηκε και με καλοκαιρινά μαθήματα, κατέληξα να είμαι πολύ κουρασμένη από την αδιάλειπτα καθημερινή εργασία, κυρίως σωματικά, αλλά και πνευματικά και ψυχολογικά. Δε θα πω ότι αισθανόμουν να ζω σε μία ρουτίνα, καθώς η εργασία μου και οι προσωπικότητες των μαθητών μου μού προσέφεραν τρομερό ενδιαφέρον, αλλά το ότι ήταν αδύνατον για εμένα να μετακινηθώ ήταν στ' αλήθεια βασανιστικό. Γι' αυτό το λόγο, αποφάσισα φέτος να κρατήσω την Κυριακή σαν μέρα αργίας, ούτως ώστε να μπορώ να ξεκουράζω πνεύμα και σάρκα.
Για να μην πολυλογώ λοιπόν, την Κυριακή που μας πέρασε, βρήκαμε ευκαιρία να πάμε μία μονοήμερη εκδρομή σε ένα μέρος που δε γνωρίζαμε πρωτύτερα, αλλά μάθαμε εντελώς πρόσφατα. Στην Παύλιανη.
Η Παύλιανη βρίσκεται στη Φθιώτιδα, μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, και χωρίζεται στην άνω Παύλιανη και την κάτω Παύλιανη. Ο οικισμός έχει συνολικό μόνιμο πληθυσμό 500 κατοίκους. Στο μέρος αυτό, συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Δίπλα από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο χωριό, κρύβονται μαγικά μονοπάτια γεμάτα ψηλά έλατα, ποτάμια, καρυδιές, μηλιές και καστανιές. M' ένα μοναδικό στην Ελλάδα φυσικό πάρκο στις πηγές του Ασωπού, ο επισκέπτης εκστασιάζεται μέσα από ένα μαγευτικό μονοπάτι, όπου αντανακλούν τα χρώματα των αιωνόβιων δέντρων και των νερών, καταλήγοντας στην καρδιά του φυσικού πάρκου. Το πάρκο κρύβει στους επισκέπτες ευχάριστες εκπλήξεις σε κάθε βήμα: Κούνιες που αιωρούνται πάνω από το ποτάμι, πολύχρωμες υφασμάτινες αιώρες δεμένες στα έλατα, ένα γήπεδο βόλεϊ πάνω σε στρωμένο ροκανίδι και με ξύλινες κερκίδες για τους θεατές, πρωτότυπες αθλοπαιδιές όπως το τεμπελοποδόσφαιρο, ένα τραμπολίνο κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, ξύλινα τραπεζάκια και σημεία με τάβλι και επιτραπέζια παιχνίδια, από τις πιο ξεχωριστές και πρωτότυπες εμπειρίες είναι το πέρασμα με τροχαλία πάνω από τον ποταμό, καθώς και οι κούνιες οι οποίες ξεπερνούν τις κορυφές των δένδρων, τα δεντρόσπιτα αλλά και οι καταρράκτες που βρίσκονται παντού.
Το πάρκο ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, και ειδικά το φθινοπωρινό κλίμα έδινε μία ιδιαίτερα γοητευτική όψη με τα φύλλα να πέφτουν από τα δέντρα, και έπαιρνε ώρες για να το περπατήσει κάποιος, αν και αμφιβάλλω αν ένας επισκέπτης θα μπορούσε σε μία φορά να το εξερευνήσει ολόκληρο. Μετά από αρκετό περπάτημα, παιχνίδι και φωτογραφίες, και όντας κουρασμένοι σταματήσαμε σε μία πολύ προσεγμένη και όμορφη καφετέρια έξω από το πάρκο, για να πιούμε ζεστό τσάι και να απολαύσουμε τη θέα των βουνών, που ήταν γεμάτα με δέντρα των οποίων τα φύλλα είχαν πάρει πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα. 
Αυτό που με εντυπωσίασε, όχι μόνο στο πάρκο, αλλά σε ολόκληρο το χωριό της Παύλιανης, ήταν το πόσο προσεγμένα και καθαρά ήταν τα πάντα. Όλα φτιαγμένα και φροντισμένα με πολύ μεράκι, φαντασία και καλή διάθεση που τα μετέδιδαν και σε εμάς. Επικρότησα μέσα μου τους κατοίκους του χωριού για τα δείγματα πολιτισμού τους, με την ευχή να ήμασταν σε όλες τις περιοχές τόσο τακτικοί και προσεκτικοί με το μέρος όπου ζούμε. Στ' αλήθεια δεν είναι καθόλου περίεργο που λένε πως το βράδυ επισκέπτονται το χωριό νεράιδες και ξωτικά. Η Παύλιανη δίνει την αίσθηση ενός τόπου μαγικού, σαν να βγήκε από παραμύθι.
Υπάρχει η εικασία ότι πήρε το όνομά της λόγω των πρώτων της κατοίκων που πίστεψαν τον Απόστολο Παύλο, αλλά η πιθανότερη εκδοχή είναι το όνομα να έχει σλαβική προέλευση.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στη Γραβιά, ένα επίσης πολύ όμορφο χωριό με περίπου 600 μόνιμους κατοίκους. Στη Γραβιά απολαύσαμε ένα γευστικότατο και ποιοτικότατο μεσημεριανό γεύμα σε μία γραφική ταβέρνα, κι αυτή προσεγμένη, καθαρή, και διακοσμημένη με μεράκι και παραδοσιακά σκεύη. Η Γραβιά είναι γνωστή για το Χάνι της, όπου στις 8 Μαΐου του 1821 δόθηκε η ιστορική μάχη με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, έναντι των Τούρκων. Η μάχη αυτή ήταν τόσο σημαντική, που αρκεί να σκεφτεί κανείς πως οι Τούρκοι βγήκαν από αυτήν με 300 νεκρούς και 600 τραυματίες, ενώ οι απώλειες για τους Έλληνες πολεμιστές ήταν μόνο 6 νεκροί, και η νίκη αυτή των Ελλήνων έπαιξε καθοριστικό ρόλο και για τη νίκη στο Βαλτέτσι, λίγες μέρες αργότερα.
Στο δρόμο του γυρισμού, αφού είχαμε περάσει τη μέρα σε ορεινές περιοχές, καταλήξαμε να πίνουμε το απογευματινό καφεδάκι μας σε παραθαλάσσιο μέρος, που δεν ήταν άλλο από τα Καμένα Βούρλα.
Η ημέρα έληξε με τις πιο όμορφες εντυπώσεις, με νέες εμπειρίες, νέα μέρη που επισκεφθήκαμε, και με πολλή χαρά, δύναμη και κέφι για τη βδομάδα που ξημέρωνε. 


ΥΓ 1. Όσοι επιθυμείτε να δείτε φωτογραφίες, αφήστε μου σχόλιο για να σας δώσω link από το online album που έφτιαξα.
ΥΓ 2. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα!


You Might Also Like

16 σχόλια

  1. Μοναδική εμπειρία! Και το εντυπωσιακό είναι πώς κρύβονται τόσες ομορφιές σε έναν τόπο που δεν είχαμε ακούσει ποτέ πριν...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια... πώς γίνεται να μην το είχαμε ξανακούσει ποτέ πριν;...

      Διαγραφή
  2. Είδα φωτογραφίες στο λογαριασμό σου... Φαίνεται απίθανο μέρος. Πραγματικά σε ευχαριστώ, γιατί χωρίς εσένα δε θα μάθαινα ποτέ για αυτό το χωριουδάκι και τις ομορφιές του.
    Φιλιά πολλά κορίτσι, να περνάς πάντα όμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, Ιάσονά μου!
      Καλή εβδομάδα να έχεις! :))

      Διαγραφή
  3. Μικρή μου, ο κόσμος είναι πολύ όμορφος και η ζωή πολύ μικρή για να μην ταξιδεύουμε και να μη χαρούμε νέους προορισμούς, νέους τόπους και νέες εμπειρίες. Χαίρομαι που μια νέα γυναίκα σαν εσένα, ενώ είναι τόσο πολυάσχολη, αρπάζει ευκαιρίες και χαίρεται τη ζωή της. Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο, να περνάς υπέροχα πάντα.
    Βλέπεις, ένα μέρος τόσο κοντά μας, και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν καν... Χαίρομαι που σου δόθηκε μια τέτοια ευκαιρία και τη γνωστοποίησες και σε εμάς.
    Πολλά φιλάκια! Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βρίσκεις τόσο σύμφωνη... τώρα που το δοκίμασα και είδα ότι δε μου πάει να δουλεύω και τις 7 ημέρες, αποφάσισα να περνάω τις Κυριακές μου ψυχαγωγικά και να τις απολαμβάνω.
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, Ελένη! Καλό ξημέρωμα εύχομαι! :)))

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σου Αναστασία. Λατρεύω τα ταξίδια ! είναι γεμάτα ζωή και φρεσκάδα. Και φυσικά θα ήθελα να δω τις εικόνες που έχεις μοιραστεί μαζί μας. Καλή σου συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη! Ευχαρίστως! Μπορείς να δεις τις φωτογραφίες μου εδώ !
      Καλό ξημέρωμα και καλή εβδομάδα! :)))

      Διαγραφή
  5. Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και οι εκδρομές, αν και σπάνια πηγαίνω... Η Παύλιανη φαίνεται εκπληκτική μέσα από τα γραφόμενά σου, και όπως λένε και πιο πάνω, είναι ένα μέρος που δεν είχαμε ξανακούσει. Θα χαρώ να δω κι εγώ φωτογραφίες από το πάρκο!
    Φιλάκιαααα, αγαπημένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να δεις φωτογραφίες στο link που άφησα στο παραπάνω σχόλιο, Μάρθα, σε ευχαριστώ πολύ...
      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  6. Χαίρομαι πολύ που διαβάζω αυτήν την ανάρτηση, και μου δίνει ιδέα για την επόμενη απόδρασή μας. Θα ήθελα να δω κι εγώ φωτογραφίες! Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά! Άφησα link στο παραπάνω σχόλιο!
      Πολλά φιλάκια Μάνο!

      Διαγραφή
  7. Υπεροχα ηταν ολα!!χαιρομαι που περασατε ομορφα!! Μονο εμενα μου αρεσουν τα ταξιδια το χειμωνα περισσοτερο απο οτι το καλοκαιρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ το χειμώνα περνάω καλύτερα, λόγω του ότι δεν έχει ζέστη. Αλλά σε γενικές γραμμές, εκδρομή να'ναι κι όποτε να'ναι 😂

      Διαγραφή
  8. Είχα τόσο ευχαριστηθεί τις φωτο που είδα γιατί... νομίζω το έχεις καταλάβει Αναστασία μου κι εσύ και όσοι με ξέρετε ή με παρακολουθείτε ότι μου αρέσει να ανακαλύπτω τοπους, μέρη, όμορφα πράγματα, άλλη κουλτούρα και γενικά να ανακαλύπτω και να συλλέγω στιγμές (χεχεχε!) που καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοέις με τον πρόλογο σου.
    Όμορφος τόπος και το είδατε καλύτερα εσείς με την βόλτα σας.
    Με την πρώτη ευκαιρία εύχομαι σε έναν άλλο εξίσου όμορφο μέρος.
    Καλή εβδομάδαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως η εξερεύνηση νέων τόπων αποδεικνύεται τελικά αναζωογονητική. Σε κρατάει νέο και φρέσκο, μεταφορικά. Και όμως, ξέρω ανθρώπους που δεν τους αρέσει να ταξιδεύουν...
      Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία μου! Και σε εσένα το ίδιο εύχομαι!
      Φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή

Στην παρέα των Top Blogs